SRBENDA: Austrijski političar nosi brojanicu i slika se s tri podignuta prsta! (FOTO)

Lider slobodarske partije Austrije na političkim skupovima pojavljuje se s navijačkim šalom Srbije, divi se Vojislavu Šešelju i kritikuje svetske zvaničnike zbog lošeg odnosa prema Srbiji

  • 30

Lider slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijan Štrahe, poznat po stavovima da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i po tome što je jedini svetski političar koji je oštro reagovao na izjave premijera Turske Redžepa Tajipa Erdogana da je Turska Kosovo, nosi srpsku brojanicu i često se slika s navijačkim šalom Srbije i s tri podignuta prsta.

Štrahe, po obrazovanju stomatolog - zubni tehničar, lider je jedne od jačih političkih stranaka u Austiji, a poznat je po tome da se snažno bori za prava Srba u toj državi i da na svakom skupu ističe da je: "Kosovo srce Srbije".

O tome koliko Štrahe voli Srbe svedoče i fotografije s mitinga, prijema i drugih dešavanja na kojima se pojavljuje sa srpskom brojanicom na ruci, ali i s navijačkim šalom Srbije.

Zbog svega toga ovaj političar često se nalazi na udaru medija u Austriji koji mu zameraju na divljenju prema Srbiji, a posebno prema lideru SRS-a Vojislavu Šešelju. Štrahe je često i na udaru zbog čestog korišćenja pozdrava s podignuta tri prsta, što je po njima nacistički pozdrav.

Štrahe je svojevremeno tražio i da se hitno sazove sednice SB UN o Kosovu i zatražio poštovanje prava Srba.

- Potrebno je konačno fer rešenje za istorijsku srpsku teritoriju Kosovo i time održivi mir u regionu - naveo je tada Štrahe.

On je oštro reagovao i na izjavu premijera Turske da je Kosovo Turska za kojeg je rekao da želi ponovo da uspostavi Osmansko carstvo.

- Najpre je Erdogan evropska društva minirao masom svojih državljana, koje on naziva svojim vojnicima, a sad otvoreno iznosi teritorijalne pretenzije u jednoj suverenoj evropskoj državi Srbiji. To je apsolutno neprihvatljivo - rekao je on.

Slobodarska partija je trenutno najjača opoziciona stranka u Austriji. Na poslednjim izborima 2008. dobila je 17,5 odsto glasova, a na vlasti je velika koalicija socijaldemokrata i narodnjaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA