VIŠEGRADSKA ČETVORKA: Pohvale politici Srbije stižu sa svih strana!

Politika Srbije dobila je brojna priznanja na današnjem sastanku Višegradske četvorke, a ta priznanja odali su visoka zvaničnica SAD Viktorija Nuland, komesar za proširenje EU Štefan File i Litvanija kao predsedavajući EU

  • 0

Politika Srbije dobila je brojna priznanja na današnjem sastanku Višegradske četvorke sa zemljama zapadnog Balkana i Centralnoevropske inicijative u Budimpešti, na kome učestvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić.

Priznanje politici Srbije odali su visoka zvaničnica SAD Viktorija Nuland, komesar za proširenje EU Štefan File, Litvanija kao predsedavajući EU i ostali učesnici, među kojima je prednjačila Poljska, navedeno je u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Srbije.

Na sastanku su postignuti dogovori o zajedničkoj saradnji Višegradske grupe i zapadnog Balkana kako bi sve zemlje našeg područja ubrzale svoj hod ka punopravnom članstvu u EU.

Velika važnost je data lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji uz naglašavanje odgovornosti Prištine da sve strane ocene izbore kao fer i u skladu sa demokratskim standardima.

Šef srpske diplomatije istupao je u debati na službenom ručku, objasnivši stavove Srbije o svim pitanjima koja su se našla na dnevnom redu, stoji u saopštenju MSP.

Sastanci Višegradske četvorke (V4) zapadnog Balkana i Centralnoevropske inicijative (CEI) biće nastavljenui i sutra, a tokom njih će biti razmatrane važne teme, poput energije, infrastrukture, transporta, a biće reči i o temama vezanim za EU, kao što je proširenje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Višegradska grupa okuplja Poljsku, Mađarsku, Češku i Slovačku, a osnovana je 1991, dve godine nakon pada komunističkih režima u tim zemljama, navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA