Blokiran dolazak birača iz Srbije na izbore na KiM!

Od ukupno 103 potvrđene izborne liste, 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata. Očekuje se da rezultati izbora budu proglašeni preliminarno 4. novembra, a zvanični najkasnije 6. novembra

  • 2

Glasačka mesta na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, na kojima će građani birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština, otvorena su jutros u 7 časova. KPS i EULEKS blokirali su dolazak pojedinih birača iz Srbije i nisu dozvoljavali da prođu autobusi iz Niša sa raseljenima koji su organizovano krenuli na glasanje.

Glasačka mesta se zatvaraju večeras u 19 časova, a na izborima će učestvovati 103 izborne liste sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike. Centralna iznorna komisija Kosova je saopštila da pravo glasa na izborima ima 1.779.357 građana koji će birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština, a u odnosu na prethodne lokalne izbore broj onih koji će moći da glasaju je porastao za 11.72 odsto.

Od ukupno 103 potvrđene izborne liste, 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija. O normalnom funkcionisanju izbora staraće se 5.500 kosovskih policajaca, a izbore prati i oko 30.000 posmatrača, lokalnih i stranih.

Očekuje se da rezultati izbora budu proglašeni preliminarno 4. novembra, a zvanični najkasnije 6. novembra. U drugom izbornom krugu, 1. decembra, u opštinama u kojima nijedan kandidat ne osvoji nadpolovičnu većinu, glasaće se samo za dva prvoplasirana.

Nešto posle devet sati, u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u sverenoj Kosovskoj Mitrovici otvoreno je jedno od dva biračka mesta za glasanje na lokalnim izborima na KiM čije je otvaranje jutros kasnilo, a na kojem uz one koji su izašli na glasanje nije mogao da glasa ni kandidat "Srpske" za gradonačelnika Krstimir Pantić.

Na prelazu Jarinje do šest sati propušteno šest autobusa iz centralne Srbije. KPS i EULEKS na prelazima Merdare i Jarinje nisu dozvoljavali da prođu autobusi iz Niša sa raseljenima koji su organizovano krenuli na glasanje, pa su putnici izlazili iz autobusa i prelazili pešice, jedan po jedan. Nakon što su ušli na teritoriju KiM, odakle su drugim autobusima krenuli put Kosova Polja kako bi ostvarili svoje glasačko pravo.

Zagovornici bojkota lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji u neposrednoj blizini biračkih mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici vrše pritisak i provociraju one koji jutros glasaju. Veće grupe ljudi koje su protiv održavanja ovih izbora nalaze se u neposrednoj blizini tih mesta, a oni su jutros neke od građana koji su glasali šikanirali, upućivali im pretnje i pogrdne reči.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    3. novembar 2013 | 10:51

    Zato nam tako i ide,sto u nicemu nismo slozni,kod nas srba para vrti gde burgija nece

  • budimo realni

    3. novembar 2013 | 12:04

    I ja bih postavio blokada da mi iz druge zemlje autobusima u karavanima, "sugradjani" dolaze na glasanje!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA