Mladen iz Obraza pretio Srbima koji su glasali! (VIDEO)

- Nije mi jasno kakav je zajednički interes Marka Jakšića i Hašima Tačija da Srbi ne izađu na izbore - kaže Pantić. Ekstremni desničari iz Obraza, Dveri, Atremijevci i Četnici iz Valjeva zastrašuju Srbe u Mitrovici

  • 23

Odziv na kosovskim izborima u sredinama gde žive Srbi minimalan je, velika mogućnost da Albanci preuzmu vlast i u opštinama na severu, upozorava jedan od nosilaca liste Srpska Krstimir Pantić.

On navodi da protivnici izbora zastrašuju građane.

- Građani su primetili ljude koje nikad nisu viđali u Kosovskoj Mitrovici, a među njima i Mladena Obradovića iz pokreta Obraz. Oni ljude koji pokušavaju da glasaju psuju, pogrdno im dobacuju i prete im! Sve se to dešava ispred pripadnika Kosovske policije koji ne reaguju, iako je zakonom predviđeno da 100 metara od biračkog mesta niko ne sme biti prisutan niti se sme remetiti javni red i mir - kaže Pantić.

On smatra da takva atmosfera utiče na izlaznost i da je po podacima kojima on raspolaže, na izbore u Kosovskoj Mitrovici izašlo je oko 70 posto Albanaca i Srba svega 30 posto pa da je potpuno realan scenario da Albanci preuzmu vlast i u opštinama na severu.

- Zaista mi nije jasno kakav motiv i kakav je zajednički interes Marka Jakšića i Hašima Tačija da Srbi ne izađu na izbore? Za Hašima Tačija znam da ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji i da nas na severu protera kao što je to učinio sa 250 hiljada Srba južno od Ibra, ali ne znam koji je interes Jakšića - pita se Pantić.

Mediji u Srbiji javljaju da ekstremni desničari ometaju normalno glasanje, a među njima su najekstremniji Obraz, Dveri, "Četnici iz Valjeva", grupa "Artemijevaca", kao i grupe sa obeležjima DSS-a.

Prema medijskim informacijama s terena, ekstremisti presreću starce i žene koji idu ka biralištima i prete im.

Vođa "Obraza" Mladen Obradović se nalazi na Kosovu, gde s grupom svojih ljudi snima prilaz biralištima. Mediji prenose da grupa u kojoj je Obradović trenutno nikog ne tuče, ali su otvorili laptop, postavili kamere i snimaju svakoga ko priđe da glasa.

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice s liste Građanske inicijativa "Sprska" Krstimir Pantić prvo nije mogao da glasa, da bi kasnije ipak bilo to omogućeno, ali takozvanim uslovnim glasanjem.

Pantić je dodao da je prema onome što je čuo izlaznost mala.

- Ove nepravilnosti ukazuju da se međunarodna zajednica nije pripremila kako treba što dovodi u sumnju regularnost izbora - kazao je Pantić.

On je precizirao da su na biračkom mestu na kojem je trebalo da glasa bila samo dva člana odbora, a da su po zakonima Kosova na osnovu kojih su raspisani izbori neophodna tri člana.

Pantić je rekao i da ga je iznenadilo što na tom biračkom mestu nisu bili na članovi OEBS-a, iako je dobio uverenje da će biti pristuni sve vreme glasanja.

- To dovodi u sumnju pre svega njihovu iskrenost da ovaj proces protekne u demokratskoj i fer atmosferi. Mi ćemo kao Vlada Srbije tražiti objašnjenje za sve ovo što se dešava - najavio je on.

Prema njegovim rečima, tamo gde je Građanska inicijativa trebalo da vrši kontrolu glasanja, Centralna izborna komisija Kosova (CIK) je zabranila prisustvo.

Pantić je istakao da CIK nije izdao akreditacije za posmatrače.

- Ovo na vrlo ozbiljan način može da ugrozi čitav izborni tok, mi ćemo odmah uputiti protest OEBS-u i insistirati da se sve nepravilnosti što pre otklone kako bi izbori protekli normalno, u suprotnom ovi izbori zaista neće biti ni fer ni demorkatski, niti će izabrani predstavnici biti legalni i legitimni predstavnici svoga naroda - ocenio je on.

Pantić je kazao i da je Vlada Srbije spremna i da je učinila sve da izborni proces protekne u najboljem redu. On je istakao da je i pored puno problema i teškoća dobro da su građani smireni i rešeni da glasaju bez obzira na opstrukcije koje su smišljeno pripremljene u Prištini.

Pantić je, nakon što je na biralište izašao zajedno sa kandidatima za odbornike „Srpska", rekao da se Srbima u pojedinim mestima ne dozvoljava glasanje sa srpskim dokumentima.

- Postoji velika zbrka, i oni građani koji su se usudili i došli da glasaju ne mogu da pronađu sebe ili na biračkim spiskovima ili na mestima gde su ranije glasali - kazao je Pantić, pa nastavio:

- Bojim se da Priština i međunarodna zajednica ne žele da ovaj izborni proces bude uspešan. Ne žele da Srbi izađu na birališta, ali ono što je jasno je da ako ne bude uspešan odgovornost za to nikako ne može da snosi Vlada Srbije. Vlada je učinila sve što je bilo u obavezi naše države. Pozvali smo bezbroj puta građane, izašli na glasanje. Prelazimo preko svih omalovažavanja i prepreka koje Priština namerno postavlja i odgovornost, ako se ovaj proces završi neuspešno biće na Pristsini i mejdunarodnoj zajednici - poručio je Pantić.

(Telegraf.rs / Beta, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    3. novembar 2013 | 14:48

    To je onaj klempavi retard...trba mu neko nalupati par samara pa nogom u dupe.

  • bsbs

    3. novembar 2013 | 14:52

    E da ima drzave ne bi ovakve persone kao sto je ovaj blago zaostali Obradovic i njemu slicni mogle da unistavaju narod nego bi se to lako rijesilo.

  • Heisenberg

    3. novembar 2013 | 14:53

    hapsite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA