EU: Osuda nasilja, o regularnosti izbora sutra

Evropska unija osuđuje nasilje tokom izbora na severu Kosova, ali će svoju ocenu regularnosti izneti u narednom periodu, poručili su portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič i šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport

  • 2

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič osudila je nasilje tokom izbora na severu Kosova, uz ocenu da je tako narušen inače dobro vođen izborni proces.

- Pomno pratimo razvoj događaja... Naša izborna posmatračka misija izneće preliminarne procene na konferenciji za novinare 5. novembra - navodi se u pisanoj izjavi Maje Kocijančič.

Centralna izborna komisija Kosova je saopštila nezvanične rezultate lokalnih izbora, ali bez podataka iz četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova - Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Politički predstavnici Srbije su zatražili još sinoć da se ponište i ponove izbori na severu Kosova, a Oliver Ivanović je to ponovio i jutros uz stav da bi to trebalo učiniti "u dogledno vreme".

Devenport: Bitna odlučnost da se sporazum sprovodi

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da Evropska unija osuđuje akte nasilja koji su se desili tokom izbora na severu Kosova, ali je i dodao da još ne može da iznese ocenu o regularnosti izbora.

- Što se tiče ocene o ishodu izbora, moramo još da pričekamo, da se konsultujemo sa drugim institucijama - rekao je Devenport na prezentaciji "Vodiča kroz pristupanje Srbije EU".

On je istakao da je bitno da i u Beogradu i u Prištini postoji odlučnost da se primeni Briselski sporazum, dodavši da je i EU odlučna da nastavi s ulogom posrednika u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Govoreći o poglavlju 35 kojim bi u okviru pristupnih pregovora trebalo da bude obuhvaćeno pitanje Kosova, Devenport je rekao da je to glavni predmet diskusija koje se trenutno vode među državama članicama EU, a koje se odnose na to šta bi to poglavlje trebalo da sadži i kako bi trebalo da izgleda. Devenport je, međutim, rekao da ne želi da unapred iznosi svoj stav o tome.

"Niko u tom kontekstu ne pominje neke nove kriterijume", naglasio je on.

(Telegraf.rs / Beta, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina Krsmanović

    4. novembar 2013 | 13:14

    Osudjuje nasilje EU...pa ona je i kriva sto se Kosovo nalazi u ovoj situaciji...da je obrnuta situacija Srbija bi odavno vec bila bombardovana...se*em vam se u tu vasu demokratiju...

  • Ludaca

    4. novembar 2013 | 14:58

    koga bre briga sta misli eu o tome pa oni bre svoje probleme ne mogu da rese(probleme sa muslimanima i td.)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA