VERNI SVOJOJ SRBIJI: Srbi s juga Kosova i Metohije teško žive i slušaju državu

Srbi južno od Ibra koji su na lokalne izbore izašli u velikom broju pokazali su da imaju poverenje u svoju državu, kao i da su mnogo bolje od Srba sa severa Kosova shvatili važnost ovih izbora, smatraju političari i analitičari

  • 3

Dan nakon lokalnih izbora na Kosovu, političari i analitičari pozitivno su iznenađeni velikom izlaznošću Srba sa juga pokrajne i o tome imaju jedinstven stav - Srbi južno od Ibra, uprkos teškom životu, pokazali su da imaju poverenja u svoju državu i da su joj lojalni. 

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun smatra da su Srbi sa juga Kosova shvatili da su ovi izbori bili jedina šansa da postanu potpuno ravnopravni i da u budućnosti ne budu tretirani kao "građani drugog reda".

- Srbi sa juga Kosova su živeli mnogo teže sve ove godine i zato su mnogo bolje razumeli poruku vlade o važnosti ovih izbora. Oni su shvatili da je ovo jedina šansa da postanu ravnopravni građani, a ne da ih tretiraju kao "građane drugog reda". Srbi u Gračanici su najbolje to pokazali kada su izašli da slave pobedu liste "Srpska" sa srpskom trobojkom - rekao je Drecun.

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice na listi GI Srpska Krstimir Pantić je, takođe, naglasio da su "Srbi južno od Ibra svojim masovnim izlaskom na birališta pokazali da imaju poverenja u svoju državu i istovremeno lojalnost svojoj državi Srbiji."

- Pobeda GI Srpske je dokaz da je politika Vlade RS ispravna i da će u narednom periodu institucije RS jačati i da se neće povlačiti iz južne srpske pokrajine, zajednica srpskih opština će biti veoma snažan entitet i brana nezavisnom Kosovu, koje neće moći da računa na stolicu u Ujedinjenim nacijama, jer će gotovo trećina opština na Kosovu i Metohiji biti protiv vlasti u Srbiji, a podržavaće politiku zvaničnog Beograda - rekao je Pantić.

Politički analitičar i predsednik Aktivne Srbije Dušan Janjić veruje da je sve što se dogodilo 3. novembra očekivano, sem velike izlaznosti Srba sa juga pokrajne, što je veliko iznenađenje u pozitivnom smislu. Tri faktora uticala su na takvu izlaznost:

- Prvo, danima pre izbora ovde je stvarana atmosfera "Srpska ili smrt", atmosfera međusobnih sukoba i obračuna. Neki su verovali da će biti sukoba, ali ih nije bilo. Drugo, na jugu Kosova nije bilo javnog pozivanja na bojkot, i isto tako civilni faktor nije bio prisutan u meri, kao na severu - objašnjava Janjić.

Šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić smatra da je velikoj izlaznosti u ovom delu pokrajine pre svega doprinelo to što oni koji su pravili nerede na severu Kosova nisu "vezani" za enklave na jugu.

- Na jugu je bila velika izlaznost baš zato što su najveći interesi pojedinaca nisu vezani za enklave, već za četiri opštine na severu - rekao je Babić.

(M. Batinić / S. S.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • losmi

    4. novembar 2013 | 16:47

    Dakle, Srbi iz Mitrovice nisu lojalni svojoj zemlji? Sramota.

  • Zaklina

    4. novembar 2013 | 17:08

    To vam dodje ono kao, ja nisam clan SNS i ja sam Tacijev Srbin. Ne znam po kom osnovu je Vulin odredio koje Tacijev Srbin a ko nije, kad se zna da i jedni i drugi idu na Kosovske izbore i bice podredjeni i jedni i drugi Tacijevoj vladi u Pristini.

  • Hallo...

    4. novembar 2013 | 18:43

    Samo kad srbi vladaju onda je ispravno pa makar to bilo u Brazilu...fali vam uputa !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA