Američke starešine povučene sa Kosova zbog zlostavljanja

"Ovo je jedna od poruka koju ističem kao 'prelomnu tačku' - dobre starešine ne prave ovakvu vrstu s*nja", istakao je Hertling, komandant američke vojske u Evropi

  • 1

Desetak starešina Američke nacionalne garde, raspoređenih u Mirovnoj misiji na Kosovu, povučeni su iz vojne jedinice zbog pokrenute istrage o zlostavljanju novopridošlih mlađih vojnika, izjavio je komandant američke vojske u Evropi (USAREUR).

- Svi povučeni su podoficiri i oficiri. Za sada ih ima ukupno 17, potvrdio je juče komandant američke vojske u Evropi, general-potpukovnik Mark Hertling, u intervjuu za američki list Stars end strajps.

Hertling je naveo da su neki počinili teža krivična dela od drugih, ali je odbio da saopšti više detalja o kakvoj se vrsti zlostavljanja radi. On je samo naveo da je istraga u toku i da se očekuju njeni rezultati u cilju podizanja optužnica u roku od nedelju dana.

Prema njegovim rečima mnogi od problema su proizašli iz "prekomernih fizičkih zahteva" prema vojnicima. Među povučenim starešina sa Kosova je i komandant jedinice Trećeg eskadrona Džordžije, 108. Konjičkog puka.

"Bilo je nekoliko starešina u jedinici koji su više doprineli zlostavljanju od ostalih. To je loša vest za grupu starešina koji rade u suprotnosti s našim vrednostima, mada je ovo jedna od poruka koju ističem kao ''prelomnu tačku'' - dobre starešine ne prave ovakvu vrstu sranja", istakao je Hertling.

USAREUR je pokrenuo istragu početkom februara, pošto je prijavu podneo redov u jedinici koji je prijavio da postoji "neprijateljsko radno okruženje", a vojni istražitelji otkrili da postoje široko rasprostranjeni problemi u toj jedinici na Kosovu, naveo je američki list.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa stankovic

    24. februar 2012 | 22:45

    Sta sprecava Andjelinu Djoli da kao temu za njen novi fil budu maltretirani vojnici. Nije nego, bio bi to dobar scenario, ali ako ga snimi netko van Amerike. Jeres je pisati, govoriti, a nedaj boze snimiti fil o Americkim sranjima. Znala je Andja za jadac, lakse je bilo uzeti pare od Arapa pa snimiti "lose" Srbe, nego se zamerati domacoj publici. Kamo srece da nikada nije cula da se vodio rat na ovim prostorima, posto je tada bila stara svega 17 godina, poimanje sveta se kod Amera uci tek u 36 godini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA