Ružić: Nemačka dala jasnu podršku Srbiji na putu ka EU

- Jasna je poruka nemačkih partnera da ne žele pregovarački okvir koji će otežati put Srbije ka EU, i to je ono oko čega smo se složili - kaže ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Srbije

  • 1

Ministar bez portfelja zadužen za proces evrointegracija Branko Ružić na kraju zvanične posete Berlinu rekao je da je dobio jasnu podršku Nemačke na evropskom putu Srbije i da ne očekuje bilo kakve prepreke održavanju prve međuvladine konferencije u pregovorima Srbije i EU.

- Dobili smo jasnu poruku da se očekuje međuvladina konferencija nakon usvajanja pregovaračkog okvira, a da li će to biti u decembru ili januaru, to je u smislu vremenskog okvira manje važno. Ni na koji način nismo shvatili da postoji bilo kakvo nezadovoljstvo kad je reč o našoj privrženosti primeni Briselskog sporazuma - rekao je Ružić Tanjugu.

Nemačka, kako je objasnio, ne dovodi u pitanje članstvo Srbije u EU i ne želi da na bilo koji način taj put otežava.

- Jasna je poruka nemačkih partnera da ne žele pregovarački okvir koji će otežati put Srbije ka EU, i to je ono oko čega smo se složili. Takođe, žele i reformisanu Srbiju i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, a naravno smatram da smo i tu komplementarni jer se to poklapa sa strateškom politikom koju Vlada Srbije vodi - objasnio je Ružić.

Nemački sagovornici, prema njegovim rečima, nisu ukazivali da bi u samom pregovaračkom okviru za Srbiju, koji treba da usaglase sve države članice EU, mogli da se nađu nekakvi preduslovi.

- I Nemačka želi pregovarački okvir koji će dati dinamizam procesu. To smo čuli od Nemačke, a znamo da Nemci znaju da kažu tvrde stavove, ali i tradicionalno govore istinu i prijateljski pristupaju ovom procesu, tako da je reč o pozitivnom signalu - kazao je Ružić.

Jedna od tema razgovora sa nemačkim zvaničnicima bila je analiza stanja posle održavanja lokalnih izbora na Kosovu i primena Briselskog sporazuma Beograda i Prištine.

- Zajednički imenitelj u razgovoru bio je da odgovornost za proceduru nose sva tri aktera uključenja u normalizaciju odnosa - Beograd, Priština i Brisel - i da će eventualno ponavljanje izbora u Kosovskoj Mitrovici biti sprovedeno prema normativima koji će dovesti do toga da sam izborni rezultat bude u skladu sa demokratskim standardima - rekao je Ružić.

Ministar Ružić i glavni pregovarač Srbije sa EU Tanja Miščević su danas i juče u Berlinu razgovarali sa više visokih zvaničnika vlade i predstavnicima Bundestaga, a spoljnopolitičku mini-turneju nastavljaju u Londonu, gde će se sutra sastati sa zvaničnicima britanske vlade i parlamenta.

Ružić i Miščević su se u Berlinu sastali sa državnom sekretarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Emili Haber, izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke za evropska pitanja i politiku proširenja EU Piterom Šofom, kao i izaslanikom za jugoistočnu Evropu i Tursku Ernestom Reičelom i savetnikom kancelara za evropske poslove Nikolausom Majer-Landrutom.

U Bundestagu, Ružić i Miščević sastali su se sa Andreasom Šokenhofom iz stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i sa predsedavajućim Komiteta za evropske poslove Gunterom Krišbaumom i učestvovali u diskusiji u organizaciji Bundestaga na temu evropskih integracija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kojot

    7. novembar 2013 | 05:56

    Hocete reci "dala lovu ne-srbskim politicarima nakon sto su srbe izdvojili u okolne miki maus drzave", i da zauzmu poslednju jugoslovensku teritoriju jugoslavije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA