NIKOLIĆ I DAČIĆ ZA TELEGRAF: Srbi i Princip nisu teroristi, nećemo dozvoliti prekrajanje istorije

Predsednik i premijer Srbije kažu za naš portal, a povodom pokušaja stigmatizacije srpskog naroda, da država neće dozvoliti prekrajanje istorije i svaljivanje krivice na Srbiju

  • 22

ZAUSTAVIMO SATANIZACIJU SRBA I SRBIJE! Sto godina od izbijanja Prvog svetskog rata biće obeleženo 28. juna 2014. godine, a na delu je, od strane pojedinih istoričara, prekrajanje istorije, kao i zalaganje za revitalizaciju krivice utvrđene Versajskim ugovorom. Osim toga, sve je više pokušaja da se odgovornost prebaci na Srbiju, a da se Gavrilo Princip proglasi za teroristu poput Bin Ladena. Predsednik Srbije i premijer saglasni su i za Telegraf.rs tvrde da će država tim pokušajima stati na put, te da takva "nakaradna" istorija neće proći.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže za Telegraf.rs da Srbija neće dozvoliti falsifikovanje istorije.

- Pojedinci pokušavaju u poslednje vreme da iznova pišu istoriju kako bi srpski narod predstavili odgovornim za tragediju iz Prvog svetskog rata. Učinićemo sve da ne dozvolimo falsifikovanje istorije i stigmatizaciju srpskog naroda - rekao je on.

Premijer Srbije Ivica Dačić ponovio je za naš portal svoj stav da će država Srbija oštro reagovati na pokušaje pravljenja "nove iskrivljene istorije".

- Srbija neće dozvoliti reviziju istorije kojom bi se za početak Prvog svetskog rata optužio srpski narod - kaže premijer Ivica Dačić.

Kanadska istoričarka Margaret Mekmilan još jedna je u nizu koja je za izbijanje Prvog svetskog rata optužila Srbiju, a Gavrila Principa je nazvala teroristom.

- Srbija iz vremena Prvog svetskog rata bila je nalik na današnji Iran, gde delovi vlasti sponzorišu terorističke aktivnosti, a Gavrilo Princip je bio fanatik koji se poslužio terorističkim nasiljem za ostvarivanje svojih ciljeva. Prvi čovek vojne bezbednosti Srbije pukovnik Apis bio je veoma dobro upućen u to šta zaverenici pripremaju u Bosni. Oružje za atentat prošvercovano je iz Srbije uz pomoć srpskih graničara - rekla je Mekmilanova na tribini u Institutu Brukings.

Prema njenim rečima, predsednik tadašnje vlade Nikola Pašić "možda je nešto i sumnjao, ali odlučio je da ne zna šta se dešava".

Srpski istoričar Danilo Šarenac kaže za naš portal da ovo nije prvi put pokušaja prekrajanja istorije i da se tumačenje krivca za izbijanje Prvog svetskog rata razlikuje od zemlje do zemlje.

- Nemački istoričar Fric Fišer je dokazao da je Nemačka umešana u izbijanje rata, a Noel Malkom da nema umešanosti Srbije u atentat. U Bosni tumače atentat na sasvim drugačiji način, dok Džej Vinter kaže da je teroristički akt bila provokacija za ulazak u rat i tu imamo učitavanje današnjih standarda u prošlo vreme - priča nam Šarenac, i dodaje da su "revizionisti skloni spektaklima i naglavačke okreću stvari, ali od toga tek ponešto ostane u nauci".

- Vlada je osnovala Odbor za obeležavanje 100 godina od Prvog svetskog rata, na čijem je čelu predsednik Tomislav Nikolić, a u čijem su sastavu ministri, direktori relevantnih institucija od SANU do biblioteka, a taj odbor će znati da reaguje na sve negativne pokušaje - kažu nam u Vladi Srbije.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paracinac

    8. novembar 2013 | 16:36

    I da ga je pogodio cipelom opet bi nas napali!

  • Sumadinac

    8. novembar 2013 | 17:01

    Nista tu nije tesko.Teroristi su bili okupatori nase zemlje koji su hteki i namerno zeleli da paradiraju kao da su kod njih.Necemo sigurno ih docekati cvecem dok nas ubijaju i prisvajaju nase teritorije. Sve je to bilo namesteno Gavrilo se samo zelo osvetiti hiljade ljudi pobijeno od strane okupatora.

  • Tutor

    8. novembar 2013 | 17:24

    Nagnem ja sve one koji misle da je Princip bio terorist! Glavni uzrok I svetskog rata bile su pretenzije Austro-ugarske na Balkanu i njeno širenje prema Bosforu, kao i nemačko traženje nove preraspodele kolonija u svetu. Ne trebam ni da spominjem da su Nemci u njihovoj koloniji Namibiji malo pre toga izvršili genocid masakrirajući više stotina hiljada ljudi, a ovamo krivi Princip i Srbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA