NIKOLIĆ: Nepravedno pokušavaju da Srbiju okrive za Prvi svetski rat!

- Da li će pobednice dozvoliti pokušaje revizije istorije, izmišljanjem terorističkog akta kao razloga za početak Prvog svetskog rata? Da li su žrtve pravedne borbe za slobodu uzaludne? Mi nemamo pravo da ostanemo nemi, makar se ta laž oličila u jednom jedinom glasu - smatra Nikolić

  • 18

Proglašavanje atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda terorističkim aktom je novi pokušaj da se Srbija nepravedno i neosnovano proglasi apriornim krivcem, koji je više puta u istoriji uzrokovao svetske nedaće, ali Srbija neće odustati od istine, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

- Budimo dostojni junačke prošlosti. Pomirenje, na kome se s pravom insistira u današnje vreme, ne sme ponovo da pogazi male države i narode. Ne sme da se insistira na nasilnom menjanju istorije, nema pomirenja na uštrb istine i pravde - napisao je Nikolić u autorskom tekstu za sutrašnju "Politiku".

On je podsetio da se u poslednje vreme čuju glasovi onih koji Prvi svetski rat stavljaju u kontekst današnjeg vremena, govoreći o Vidovdanskom atentatu kao o terorističkom aktu.

- Ne možemo na to ostati ravnodušni. Po svemu sudeći, na delu je novi pokušaj da se Srbija nepravedno i neosnovano proglasi apriornim krivcem, koji je više puta u istoriji uzrokovao svetske nedaće. Otvara se prostor da stvarni krivci operu savest i krvave ruke i skinu krivicu sa svojih pleća - istakao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, po treći put u rasponu od jednog veka, Srbija nekome smeta.

- Da li će pobednice dozvoliti pokušaje revizije istorije, izmišljanjem terorističkog akta kao razloga za početak Prvog svetskog rata? Da li su žrtve pravedne borbe za slobodu uzaludne? Mi nemamo pravo da ostanemo nemi, makar se ta laž oličila u jednom jedinom glasu - smatra Nikolić.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pajat

    11. novembar 2013 | 00:16

    To je tvoja EU raspala koja nam nikad nista nije dobro donela!!!

  • Nijazi Kuqi

    11. novembar 2013 | 01:00

    Cim je Toma progovorio svi ce istoricari da se crvene od stida i uputice mu izvinjenje zbog nepoznavanja istorijskih cinjeica i zahvalnost sto ih je uputio u pravom smeru. Da nije tuzno bilo bi smesno. Toma istoricar!

  • Sandra

    11. novembar 2013 | 09:10

    Zaboga miloga Tomislave, prestani pricati o stvarima koje ne znas! Ne sramoti nas vise molim te! Slikaj se, predsednik si I CUTI!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA