SRPSKI MINISTRI UZ VUČIĆA: Ukinite nam rotacije, nismo ih ni tražili!

Ministrima vlade biće ukinuta privilegija korišćenja rotacionih svetala na službenim vozilima, a oni za naš portal poručuju da tu pogodnost nisu ni tražili i da je to odavno trebalo da se dogodi

  • 16

Prema novoj uredbi koja će biti usvojena na sednici Vlade Srbije, rotaciona svetla na službenim automobilima ubuduće će moći da koristi najviše 20 službenika, dok će gotovo svi ministri biti uskraćeni za ovu privilegiju. Ipak, srpski ministri za Telegraf.rs tvrde da nemaju ništa protiv da im se ova pogodnost ukine i ističu da je oni nisu ni tražili, kao i da svaka zloupotreba službenog položaja mora biti sankcionisana.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije najavio je da će većini ministara biti ukinuta mogućnost korišćenja rotacionih svetala na službenim vozilima i da će "skoro svim ministrima iz njegove Srpske napredne stranke ta pogodnost biti oduzeta".

Aleksandar Vučić je rekao da će u Srbiji, posle odluke o oduzimanju rotacija, samo deset ljudi imati automobile s rotacijom - predsednik države i skupštine, premijer i ono što je obavezno za vojsku i policiju.

- Niko više neće imati. Sada ih 500 ima rotaciju, verovali ili ne. Stranačka aktivnost je gotovo zamrla. Razumem - svi smo zauzeti, radimo državne poslove, ali nismo svi toliko zauzeti. A onda su u slobodno vreme zauzeti, ne podizanjem stranke, nego privatnim biznisom. Ali ne privatnim biznisom u najboljem smislu te reči, već iskorišćavanjem činjenice da se nalaze na vlasti - rekao je Vučić.

Prema ovim navodima, bez signalizacije će ostati, na primer, vicepremijer Jovan Krkobabić i ministri Milan Bačević, Slavica Đukić Dejanović, Zorana Mihajlović, Vanja Udovičić…

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković kaže za Telegraf.rs da je zloupotrebu bilo kakve vrste od strane članova vlade potrebno kazniti.

- Zloupotrebu bilo kakve vrste ovlašćene od strane članova vlade ili bilo koje druge javne ličnosti, pre svega političara, potrebno je sankcionisati i oštro urediti zakonskim rešenjima i procedurama. Jer kakvu će sliku građani Srbije imati o svojoj državi ako se svako ponaša kako hoće i ukoliko su bahatost i neprimerenost srpska svakodnevica. Korišćenje rotacija mora biti jasno propisano - ko može da ih nabavlja, da ih ugrađuje i na koji način  može da ih upotrebljava. Možda je ovo trenutak kada treba da otvorimo i pitanje - ko sve ima pravo da upotrebljava službena vozila? Srbija mora da postane država u kojoj su poštovanje kulture ponašanja osnovni principi svakoga od nas, bez obzira na funkciju, zvanje ili status. A oni koji vrše vlast, neko ko na prvom mestu ne sme da zaboravi da je tu vlast dobio od građana i da građanin zaslužuje najveće poštovanje - rekao je ministar Selaković.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže za Telegraf.rs da podržava inicijativu Aleksandra Vučića da rotaciona svetla budu ukinuta ministrima.

- Podržavam sve što je Aleksandar Vučić rekao. Ja, inače, nemam klasične rotacije, već samo blinkere koje smo koristili samo u izuzetnim situacijama na putovanju auto-putem, kada žurimo, a drugi vozači neće da se sklone i slično. Iskreno, mnogo vremena provodim u kolima i na putevima po Srbiji i priznajem da su svetla značila, ali poštovaće se svaka odluka. Odavno je trebalo da se provere ove pogodnosti i naročito što direktori nekih javnih preduzeća imaju ove i slične privilegije. Uopšte sam za to da se u Srbiji uspostavi red - kaže ministarka energetike.

Iz kabineta ministra omladine i sporta rečeno je za Telegraf.rs da Vanja Udovičić podržava ukidanje mogućnosti korišćenja rotacionih svetala ministrima.

- Ministar Udovičić podržaće uredbu o kojoj se ukida mogućnost korišćenja ove privilegije ministrima. On nije ni tražio da mu se dodeli vozilo sa rotacijama, već je ono stiglo iz Vlade Srbije kada je ministar preuzeo dužnost - rečeno nam je u kabinetu Vanje Udovičića.

Ministar rudarstva Milan Bačević izjavio je da nema policijsku pratnju, jer nema nikakve potrebe za tim.

- Živim život jednog građanina, kao i svaki drugi stanovnik Beograda, potpuno siguran da se nikome nisam zamerio, da bi zbog nečeg strahovao - rekao je Bačević novinarima, koji su ga pitali o korišćenju obezbeđenja i rotacija na automobilima.

Nikakvu zaštitu nisam tražio i nemam je, kazao je ministar, istakavši da je i rotaciju na automobilu njegov vozač koristio samo dva puta.

- Kada sam postao ministar, zatekao sam auto koji nema kompletnu rotaciju. Mislim da samo na prednjem staklu nešto postoji - rekao je Bačević i ponovio da je, koliko se seća, samo dva puta vozač uključio rotaciona svetla.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    15. novembar 2013 | 17:38

    Ukinuo bi vam ne samo rotacije nego i kola sluzbena i dnevnice pa da radite samo za pare. Muka mi vas je vise

  • perica

    15. novembar 2013 | 18:19

    Da video sam danas od autokomande do aerodrom bar njih deset sa rotacijama neverujem da su svi ministri!!!!!

  • MMilan

    15. novembar 2013 | 17:40

    Mnogo ozbiljnije mere su potrebne,ovo lici na populizam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA