Srbija ima jake dokaze protiv Hrvatske u Hagu!

- Konačnu presudu ne treba očekivati pre kraja 2014. ili početka 2015. Četiri su moguća ishoda: da sud presudi da je bilo genocida na jednoj ili drugoj strani, da su Srbija i Hrvatska počinile genocid ili da genocida nije bilo - kaže šef srpskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde (MSP)

  • 16

Šef srpskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu Saša Obradović izjavio je da su moguća četiri ishoda, pa i povlačenje tužbi Beograda i Zagreba za genocid i da srpski pravni tim, koji će činiti oko 12 članova, ima jaku argumentaciju protiv tužbe Hrvatske.

Moguća su četiri ishoda - da sud presudi da je bilo genocida na jednoj ili drugoj strani, da su Srbija i Hrvatska počinile genocid ili da genocida nije bilo, smatra Obradović.

- Teško je unapred govoriti o ishodu procesa koji Srbija i Hrvatska vode pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u slučaju međusobnih optužbi za genocid, ali mogu da garantujem da će naš pravni tim izneti jaku argumentaciju, na visoko profesionalnom nivou - rekao je Obradović u intervjuu "Novostima".

Usmena rasprava, zakazana za 3. mart sledeće godine, najverovatnije će trajati oko mesec dana, a obe strane su spremile hiljade stranica materijala i mnogobrojne svedoke.

- Konačnu presudu ne treba očekivati pre kraja 2014. ili početka 2015. Četiri su moguća ishoda: da sud presudi da je bilo genocida na jednoj ili drugoj strani, da su Srbija i Hrvatska počinile genocid ili da genocida nije bilo. Ali, ono što je veoma važno je to što će posle okončanja procesa, ovaj spor biti skinut sa političke agende dveju država - rekao je Obradović.

On smatra da za vansudski dogovor uvek postoji mogućnost, ali to je pitanje za vlade.

- Naš pravni tim je dobio instrukciju da zastupa državu pred MSP i mi nismo ti koji mogu da odlučuju o pomirenju - rekao je Obradović.

- Stranke uvek mogu da se pomire i da spor reše i izvan suda. Međutim, imajući u vidu kolika sredstva UN ulažu za pripremu logistike, ukoliko bi se ovaj predmet u poslednjem momentu skinuo sa liste, došlo bi do zastoja u radu suda, za koji bi bile odgovorne dve strane - ocenio je on.

Obradović je rekao da će srpski pravni tim imati dvanaestak članova, koji će biti na usmenoj raspravi.

- Naša priprema za usmenu raspravu traje već godinama. Tu su profesor Vilijam Šabas, jedan od vodećih stručnjaka u pravnom tumačenju genocida, prof. Andreas Cimerman, koji je bio sa nama i u procesu sa BiH i oko Kosova, advokati Vejn Džordaš, savetnik za unakrsno ispitivanje svedoka, i Novak Lukić koji je bio branilac Momčila Perišića i Veselina Šljivančanina - objasnio je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • србија!!!!!!...

    16. novembar 2013 | 09:52

    Svima je jasno, da, ako bi sud odlucivao pravno a ne politicki, Hrvatska bi bila osudjena za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u drugom svjetskom ratu! A Srbija nije pocinila nikakav genocid u Hrvatskoj pre 20ak godina, sta vise Srbija i Milosevic su izdali Krajiske Srbe i poklonili Krajinu hrvatskoj! Haha sve se smejem sto hrvati slave oluju, slave pobedu i ubijanje staraca u dece, RSK Vojska se povukla pre napada, a Jugo vojske tu nije ni bilo. Al vazno da ustase to slave. Srbi su sami sebe presli jer je Beograd tada ostao neka vrsta komunizma a normalno da su Ameri stali na stranu ustasa jer su im i oni bolji nego komunisti.

  • Nikola

    16. novembar 2013 | 10:31

    Ta će vam tužba pokazati koliko su vam isprali mozak četnici i vojvode! Kako možete misliti suprotno od cjeloga svijeta kako kaže Vučić da imate neku svoju istinu jer je istina samo jedna koju zna cijeli svijet.Ta EU i međunarodna zajednica koja je šutjela dok je srpska vojska radila genocid u RH i BiH i međunarodni sud vam sada mora ovom presudom pokazati tko je počinio genocid.A ishod te tužbe je jasan pogotovo s obzirom da su u Hagu svi hrvatski generali OSLOBOĐENI a svi vaši osuđeni a nakon presude trebate platiti to što ste razrušili dve trećine hrvatske....i deca vaše dece će plaćati ratnu oštetu!!!

  • стрептомицин

    16. novembar 2013 | 10:29

    Да ли је теби познато да тај суд је искључиво политички и да га не занимају ни докази ни правда? Шта мислиш да ће пресудити према чињеницама и осудити НДХ?! Па осудиће сами себе и том случају...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA