Tači: Sporazum je za dobrobit Kosova

Iako ova formulacija nije idealna za Prištinu, kosovski premijer smatra da lideri ponekad moraju da donose teške odluke

  • 0

Kosovski premijer Hašim Tači smatra da je zbog sporazuma o regionalnom predstavljanju, Kosovo dobilo međunarodni državni subjektivitet u EU, te da je reč o odluci o integraciji, a ne izolaciji Kosova. On je ocenio da se od danas Kosovo učlanjuje i predstavlja svojim imenom u svim bilateralnim i multialteralnim odnosima. Tači smatra da formulacija u sporazumu nije idealna, ali da lideri ponekad moraju da donose nepopularne odluke.

- Mi smo doneli odluku za budućnost Kosova. To je odluka za integraciju, a ne izolaciju Kosova. Da Kosovo samo sebe predstavlja, a ne da ga drugi predstavljaju. Od danas je UNMIK van stola gde se predstavlja Kosovo - kazao je kosovski premijer.

Tači je rekao da je sporazum ulaznica za proces liberalizacije viza, uspostavljanje trgovinskih odnosa između Kosova i EU i za početak procesa stabilizacije i pridruživanja. On je ocenio da je najznačajnije da se od danas Kosovo učlanjuje i predstavlja svojim imenom u svim bilateralnim i multialteralnim odnosima, kao ravnopravna država.

Prema njegovim rečima formulacija koja je u sporazumu nije idealna ali je najprihvatljivija u ovom trenutku.

- To je privremena formula, ali u svakom slučaju se radi o sporazumu za dobrobit Kosova - rekao je Tači i dodao da lideri ponekad treba da donose odluke koji nisu baš popularne, već teške, ali od izuzetnog značaja za stvaranje i razvoj države, te da je ova odluka upravo takva.

Tači je rekao i da je proteklih dana bio u stalnom kontaktu sa najvišim predstavnicma SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Turske i Albanije, od kojih je dobio garancije da će sporazum o regionalnom predstavljanju biti ključ za regionalno i šire predstavljanje Kosova.

(M.S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA