IZBORI U MITROVICI: Srbi poslušali državu, čekaju se rezultati! (FOTO)

Na ponovljene izbore u Kosovskoj Mitrovici, na birališta izašao 5.231 glasač, odnosno 22,38 odsto. Incidenata nije bilo, a preliminarni rezultati biće poznati u ponedeljak ujutro, navodi CIK

  • 0

U severnom delu Kosovske Mitrovice jutros u 7 u tri biračka centra uz jake mere bezbednosti počeli ponovljeni izbori za gradonačelnika i lokalnu skupštinu, a završeni u 19.00 časova zatvaranjem izbornih mesta.

Član Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Nenad Rikalo kaže da će prvi rezultati biti poznati tek u ponedeljak ujutro i da tokom noći prvo sledi provera izbornog materijala, a zatim počinje brojanje glasova koje će potrajati nekoliko sati.

Izbori su održani u tri biračka centra, na 26 biračkih mesta, u onosvnoj školi "Sveti Sava", Medicinskoj i Tehničkoj školi. Na tih 26 biračkih mesta pravo glasa imalo je 22.700 glasača.

Glasanje je završeno bez ikakvih incidenata, a predsednica CIK Valjdete Daka ocenila je kao veoma uspešno današnje glasanje na ponovljenim izborima, navodeći da je na birališta izašao 5.231 glasac, što sa dodati 912 uslovnih glasova, znači da je na izbore izašlo 28,7 odsto birača.

Daka je na konferenciji za novinare u Prištini rekla da je CIK na osnovu izveštaja OEBS-a doneo odluku da se kutije sa glasačkim listićima odnesu u Centar za brojanje i rezultate u Kosovu Polju, gde će otići i svi članovi biračkih odbora iz tri biračka centra u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koji će prisustvovati brojanju.

Ona je navela de će brojanje glasova biti u skladu sa svim zakonskim procedurama i da je to "plan B" CIK-a, zato što trenutno u severnoj Mitrovici nema ni struje.

Portparol OEBS-a Nikola Gaon izjavio je danas da ponovljeni lokalni izbori u tri biračka centra u Kosovskoj Mitrovici  protiču bez incidenata.

- Sva biračka mesta jutros su otvorena na vreme. Prisustvo Kosovske policije, Euleksa i Kfora je znatno oko biračkih centara i do sada

sve protiče bez incidenata - rekao je Gaon.

Komandant Kfora Salvatore Farina obišao je jutros vojnike Kfora koji prate ponovljeno glasanje u Mitrovici.

Farina se u Kosovskoj MItrovici pojavio jutros oko 7 sati ispred Srednje tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici gde se nalazi jedan od biračkih centara na kome se ponavlja glasanje. Farina se kratko zadržao u razgovoru sa vojnicima Kfora, pripadnicima italijanskih karabinjera koji su angažovani kao jedan od tri prstena zaštite na današnjim izborima. Nije davao izjave novinarima.

U Kosovskoj Mitrovici ispred biračkih centara jutros su neviđene mere obezbeđenja. Pored pripadnika kosovske policije i Euleksa, tu su i pripadnicici Civilne žaštite.

Svi oni su raspoređeni na mestima gde su 3. novembra stajali zagovornici bojkota kojih jutros nema na ulicama. Povremeno se mogu videti i vojnici Kfora koji patroliraju u svojim automobilima. OEBS je stigao rano jutros sa biračkim materijalom i navodi da su sva biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici otvorena na vreme.

Građani severne Mitrovice biraju između pet kandidata, među kojima su Krstimir Pantić - Građanska inicijativa "„Srpska", Oliver Ivanović - Građanska inicijativa „SDP i Dimitrije Janićijević iz Samostalne liberalne stranke. Kandidati za gradonačelnika su i Agim Deva iz Demokratskog saveza Kosova, čiji je lider kosovski premijer Hašim Tači, kao i Adrijana Hodžić, direktorka kancelarije Vlade Kosova za severnu Mitovicu.

Izbori se ponavljaju nakon što je u ovim biračkim centrima 3. novembra prekinuto glasanje, kada su nepoznate osobe upale i uništile birački materijal i razbile kutije sa glasačkim listićima. Odluka o ponavljanju izbora dogovorena je na poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Birselu održanoj 6. novembra.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA