Udovičić: Glavna stvar je zaštititi prava dece (FOTO)

- Krajnje je vreme da fokus sa bolje budućnosti pomerimo na izgradnju dobre sadašnjosti. Da bismo to postigli, neophodno je uključivanje svih institucija i svih pojedinaca - kaže ministar sporta Srbije

  • 1

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas je, povodom Svetskog dana deteta, posetio decu koja se leče na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, kao i mališane u Svratištu za decu ulice i dečjem kulturnom centru, sa ciljem da skrene pažnju javnosti da je zaštita prava dece problem koji se mora rešavati neprekidno, udruženim naporima celog društva.

- Današnji dan je povod da još jednom jasno i glasno pošaljemo poruku o značaju zaštite dece i unapređenja njihovog položaja u društvu. Obaveza je čovečanstva da svakom detetu obezbedi hranu, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, bez obzira na poreklo. Zato je naš zadatak da deci i mladima omogućimo da rastu u slobodnoj i zdravoj sredini, u kojoj su zadovoljene njihove osnovne potrebe, njihova prava se uvažavaju, a njihov glas se čuje jasno i glasno - rekao je Udovičić, i dodao da će Ministarstvo omladine i sporta uvek činiti sve što može da se taj cilj što pre i ostvari.

Veliki broj dece u Srbiji živi u siromaštvu i izloženo nasilju - svako drugo dete uzrasta do 14 godina doživelo je neki oblik nasilja u porodici ili školi, a 13.7 odsto je siromašno. Iako su sprovedene značajne sistemske reforme u dečjoj zaštiti, zdravstvenoj zaštiti, inkluzivnom obrazovanju i osnovnom obrazovanju i vaspitanju - potrebno je i dalje raditi na unapređivanju položaja dece. Jedan od načina je da im se učine dostupnijim kvalitetni obrazovni, sportski i kreativni sadržaji.

- Gotovo da ne prođe dan da se ne čuje za neku vrstu nasilja i okrutnosti nad decom, za decu koja žive u nemogućim uslovima i kojoj je detinjstvo praktično ukradeno... To je alarm za uzbunu na koji niko ne sme da ostane gluv. Društvo koje danas gradimo je društvo u kojem ćemo sutra živeti. Krajnje je vreme da fokus sa bolje budućnosti pomerimo na izgradnju dobre sadašnjosti. Da bismo to postigli, neophodno je uključivanje svih institucija i svih pojedinaca. Potrebno je da mnogo manje pričamo, a mnogo više radimo - kazao je ministar omladine i sporta.

Mališanima u institucijama koje je danas posetio ministar Vanja Udovičić uručeni su paketići koje su donirale kompanije "Pionir" i "Nevena-Leskovac", a akciju su doniranjem opreme podržali i Vatrepolo savez Srbije, Badminton savez, Savez za stoni tenis, Asocijacija za američki fudbal i mnogi drugi.

Svetski dan deteta obeležava se s ciljem da se skrene pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojsa

    20. novembar 2013 | 16:42

    Svaka cast majstore! Zlatni momak sa zlatnim srcem! SAMO NAPRED!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA