Godišnjica parafiranja Dejtonskog sporazuma

Mirovni sporazum za BiH je parafiran na današnji dan pre osamnaest godina u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu, a zvanično potpisan 14. decembra 1995. u Jelisejskoj palati

  • 3

Na današnji dan se navršava 18 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa.

Dejtonski mirovni sporazum, nakon tronedeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman. Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Kabinet predsednika Republike Srpske Milorada Dodika objavio je tim povodom dokument "Dejtonska struktura BiH i pravni položaj Republike Srpske" u kome se navodi da za BiH postoje dva pravca: konfederacija sa nadležnostima predviđenim Dejtonom ili raspad na tri etničke teritorijalne jedinice.

U opširnom dokumentu se, između ostalog, navodi da je mnogo puta ukazano da je BiH neuspešna država, te da ne postoji većinska identifikacija sa sadašnjom BiH usled nerešnih međunacionalnih sukoba ispoljenih u građanskom ratu.

Dan parafiranja Dejtonskog sporazuma Republika Srpska obeležava kao praznik.

"Ovim datumom pokazujemo značaj tog datuma i iskazujemo opredeljenje za poštovanje Dejtonskog sporazuma kao međunarodnog ugovora kojim je ne samo završen rat u BiH, već i određeno postojanje i sistem funkcionisanja BiH kao složene države", navodi se u dokumentu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pogledajte lica sa ove slike

    21. novembar 2013 | 10:15

    I onda se pitajte koliko je Miliona nas krivih sto smo im verovali i glasali za njih! Zaista i onda a i sada imamo bas sve sto zasluzujemo! Svi na Balkanu!

  • Nikola

    21. novembar 2013 | 09:52

    Taj je sporazum zaustavio oluju 95 i spasio srbe od još većeg zla ali je posejao seme za buduće zlo jer su stvorene nove podele u jednoj državi koje mogu samo sa ratom da se reše jer ta BiH danas liči baš na yugu a znamo kako se to rešavalo!

  • RS

    21. novembar 2013 | 08:51

    Zato i citam Telegraf! Ovi ostali nece ovo sigurno objavit ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA