Stefanović: Ovo su mi bili najteži dani u životu

- Čekanje, napetost, negativnost i nekonstruktivnost druge strane su se isplatili - kaže šef pregovaračkog tima Beograda

  • 0

Šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima s Prištinom Borislav Stefanović rekao je u intervjuu za "Danas" da su se napetost i čekanje isplatili i da dogovor s Prištinom čuva našu ustavnu i nacionalnu poziciju.

- Ovi dani su mi bili nešto najteže u životu, ali su se čekanje, napetost, negativnost i nekonstruktivnost druge strane isplatili, jer su pregovarački timovi Beograda i Prištine postigli dogovor koji potvrđuje asimetričnost Prištine i čuva Rezoluciju 1244 SB UN i našu ustavnu i nacionalnu poziciju - kaže Stefanović.

On je pojasnio šta podrazumeva dogovor o integrisanom upravljanu prelazima.

- Dogovorili smo tehnički protokol kojim se sprovode i pojašnjavaju odredbe dogovora iz decembra o administrativnim prelazima. To je izrazito tehnički papir, koji se odnosi samo na definisanje elemenata i detalja vezanih za zajedničke prelaze - kaže Stefanović.

Stefanović tvrdi da je stav Srbije po pitanju barikada jasan, te da ga je zvanični Beograd više puta ponovio. On je siguran da će taj stav prihvatiti i građani Srbije sa severa Kosova.

Republika Srbija i njena Vlada smatraju da su barikade ispunile svoj cilj. Siguran sam da će rešenja koja je postigla njihova država biti prihvatljiva za sve građane Srbije, dakle i za Srbe na severu Kosova, kao i da su rešenja takva da ne prejudiciraju status, ne kreiraju državnu granicu, što je jako važno, a s druge strane omogućavaju normalizaciju i kretanje svih građana - kaže Stefanović

Ipak, on smatra da je Srbija ispunila sve uslove za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i da neće biti posledica ukoliko Srbi sa severa Kosova ne uklone barikade:

- Trebalo bi da ih sklone građani i predsednici opština, jer više ne postoji potreba za njima. One su samo magnet za probleme i zloupotrebe Prištine.

(Izvor: "Danas")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA