Pregovori s EU počinju 20. decembra?

Spekulacije su da bi nemačka vlada mogla dati ovlašćenje Angeli Merkel da u četvrtak, 19. decembra, da "zeleno svetlo" za početak pregovora ukoliko drugi krug izbora na Kosovu i Metohiji prođe bez incidenata i neregularnosti

  • 6

Početak pristupnih pregovora Srbije Evropskoj uniji načelno je određen za 20. decembar u Briselu.

Beogradu je signalizirano da će "zeleno svetlo" dobiti u decembru i sugerisano da započne pripreme za zvaničan početak pregovora i usaglasi sastav delegacije koja će putovati u Brisel, pišu "Novosti".

Premijer Srbije Ivica Dačić, ministar za EU Branko Ružić i šef pregovaračkog tima Tanja Miščević pregovaraće u ime Srbije. Briselski pregovarači biće litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus, evropski komesar za proširenje Štefan File i šef diplomatije Ketrin Ešton.

Ministar Ružić potvrdio je da je Srbija dobila uveravanja da su velike šanse da odluka Evropskog saveta bude pozitivna.

Spekulacije su da bi nemačka vlada mogla dati ovlašćenje Angeli Merkel da u četvrtak, 19. decembra, da "zeleno svetlo" za početak pregovora ukoliko drugi krug izbora na Kosovu i Metohiji, 1. decembra, prođe bez incidenata i neregularnosti.

Marko Đurić, savetnik predsednika republike, koji boravi u Velikoj Britaniji, izjavio je da britanski zvaničnici izuzetno cene i smatraju pozitivnim aktivnu ulogu Beograda u dijalogu sa Prištinom.

- Nema nikakve sumnje da u ovoj zemlji, u kojoj brojni političari imaju nešto skeptičniji odnos prema EU, naša država uživa podršku za nastavak i ubrzani tok evrointegracija. Srbija je poslala poruku da, iako je dijalog Beograda i Prištine važno pitanje, ništa manje nije važno ni pitanje podrške unutrašnjim reformama - rekao je Đurić.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anti antifa

    29. novembar 2013 | 08:50

    Nadam se da će nam Švabe napraviti uslugu i da neće odobriti početak "pregovora".Srbija je uz Rusiju!

  • mile

    29. novembar 2013 | 08:56

    Najavili ste jos pre 5 godina da ce pregovori poceti i sta se do sada desavalo istu pricu snalno ponavljate to je zavaravanje gradjana srbije da bi se necemu nadali .

  • pop

    29. novembar 2013 | 13:58

    Sto dalje od fasisticke tvorevine!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA