Dodik: Nisam ni ruski ni američki igrač

- Pripadam sebi i srpskom narodu i nisam spreman da budem poltron bilo čiji, američki ili ruski. Razlika između američke i ruske politike je u tome što su SAD uvek uslovljavale stvari do poniženja - rekao je Dodik u intervjuu za "Večernji list"

  • 11

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da on nije ni ruski ni američki igrač, već samo Republike Srpske i srpskog naroda.

- Ja pripadam sebi u političkom smislu i srpskom narodu i nisam spreman da budem poltron bilo čiji, američki ili ruski. Razlika između američke i ruske politike je u tome što su SAD uvek uslovljavale stvari do poniženja - rekao je Dodik u intervjuu za "Večernji list", izdanje za BiH.

Ruska politika, tvrdi, nikada nije imala zahteve u pogledu političkih koncesija ili da nas ponize.

- Ja i danas želim dobre odnose sa SAD i cenim to što su učinili za mir ovde. Samo lud čovek ne bi želeo imati saradnju s tom moćnom zemljom, ali ne želim da pristanem na diktate - rekao je Dodik.

Predsednik Srpske rekao je da neće pristati na bilo šta što bi poništilo uticaj Republike Srpske, bez obzira što to traže neki Amerikanci.

On je rekao da je politika Republike Srpske usmerena ka poštovanju Dejtonskog sporazuma i da joj ne pada na pamet da se odrekne nadležnosti koje je dobila, jer nema nijedne autonomije na svetu koja je spremna da sama sebe ukine.

Predsednik RS kaže i da nema osećaj da američka administracija nastoji da ga ukloni, ali da postoje aktivnosti koje su vidljive preko nevladinih organizacija, medija i opozicije s nametanjem određenih tema.

- Oni nemaju ovde nikakvih odgovornosti, pa se onda igraju s nekim temama kao što je priča o Bosni, koja je neodrživa. Oni, međutim, misle da su dovoljno jaki i da sve mogu držati na okupu, ali istorija će ih demantovati - rekao je Dodik, naglasivši da uspeh u BiH podrazumeva unutrašnji dogovor.

Predsednik Srpske se zalaže za BiH sa tri entiteta, u kojima bi u svakom po jedan narod bio dominantan i baštinio sva nacionalna i građanska prava.

- Sada ne delu imamo da se pod plaštom građanskog poništavaju nacionalna prava. To je neprihvatljivo - rekao je Dodik.

Objasnio je da bi Republika Srpska, u tom slučaju, bila nedirnut entitet u svakom smislu, a da ostala dva bi predstavljala većinski hrvatski, odnosno bošnjački narod.

Predsednik RS smatra da sada niko nije zadovoljan u BiH - Bošnjaci žele Federaciju u kojoj bi dominirali nad Hrvatima, u BiH su još nesrećniji, jer ne žele da dele vlast sa bilo kime, a to ne mogu da ostvare.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOSNA

    30. novembar 2013 | 15:52

    Gospon Dodik,cekao sam ovo vrijeme da dodje,a to je da te vise niko ne uzima za ozbiljno,ni u svijetu ni u tvojoj zemlji(BiH),kako je otisao Bakir Hadziomerovic sa FTV za tebe se ni ne zna vise.Tek sad shvatam da te je ustvari Bakir napravio nekim faktorom,u sustini si nista i lajes u prazno dok ti narod gladuje.Kad se autom ide kroz RS(republika sumska) kao iz horora,strahota,,napravio si malo BL za prezentaciju i ono malo kvazi autoputa gdje su volovska kola normalna pojava,,zato ne glupiraj se vise srpski narod ti se ne pali vise na ratne poklike,ljude zanima hljeb

  • Marinna, tako beše

    30. novembar 2013 | 15:18

    A šta je to rekao ruski ambasador? Da ne mogu oni da budu veći Srbi od nas? Pa i u pravu je čovek. Sedimo celog veka na tri stolice. Ne, to je poniženje a nije poniženje oslobađanje zveri iz dreničke grupe - po ma čijem nalogu bilo. Da nije po ruskom?

  • милан

    30. novembar 2013 | 22:57

    Живјела Република Српска! А исто тако живио и предсједник РС!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA