Mrkonjić podržao Šešelja!

Na skupu povodom godišnjice odlaska Vojislava Šešelja u Hag poručeno da lider SRS ne bi bio prva žrtva Haškog tribunala jer "tamo ubijaju Srbe"

  • 0

Na skupu SRS "Devet godina haške tamnice", koji je održan u Beogradskoj areni, zamenik predsednika radikala Dragan Todorović je optužio predsednika Srbije Borisa Tadića za veleizdaju i rekao da Vojislav Šešelj ne bi bio prva žrtva Haškog tribunala jer "tamo ubijaju Srbe".

- Umesto da oni njega tuže, on je postao tužilac njima! Umesto da oni njemu sude, on sudi njima - kazao je Todorović, i poručio da "Srbija čeka Šešelja".

Kako navode u Srpskoj radikalnoj stranci, cilj je da se "pošalje poruka kojom se osuđuje kršenje Šešeljevih ljudskih i procesnih prava".

Skup, koji je počeo intoniranjem himne Republike Srbije, organizovali su ruski i srpski komiteti za odbranu Šešelja, a osim Rusa, prisustovali su i predstavnici Alžira, Anogle, Belorusije, Irana, Kine, Kube i Palestine. Na skupu je, takođe, bio prisutan i funkcioner SPS Milutin Mrkonjić!

Todorović kaže da je Mrkonjićeva izjava u vezi sa Šešeljevim stanjem i zahtevom da se oslobodi, jer će "završiti kao Slobodan Milošević", najbolji pokazatelj da Mrkonjić zastupa svoje stavove, bez obzira na to da li će se oni nekome svideti ili ne, dodavši da mu niko nije zviždao.

Članica ruskog Komiteta za oslobođenje Vojislava Šešelja Jelena Guskova je rekla da je Haški tribunal "privatna sudnica", koja nema standarde i koja ne sme da pusti Šešelja na slobodu. Ona je pozvala Rusiju da reaguje.

- Plaše se da ga puste iz Tribunala jer bi njegovo puštanje označilo kraj američkog diktata, a Srbija bi postala samostalna u donošenju svojih odluka. Mi tražimo od Rusije da uzme pod svoju kontrolu delovanje Tribunala i da iskoristi svoja prava stalne članice SB - rekla je Guskova.

Zoran Krasić, potpredsenik SRS, tvrdi da oslobođenja Šešelja plaši i vlast u Srbiji, koju je nazvao "petom kolonom evrofanatika spremnom da ispuni svaki ultimatum Vašingtona i Brisela".

- Plaše te se i ovde. Petokolonaši u Srbiji znaju gde je podrum u američkoj amabasadi u koji mogu da se sakriju za sigurni transfer kada se Šešelj vrati u Srbiju - rekao je Krasić.

Predsednica Društva srpsko-ruskog prijateljstva Ivana Žigon uporedila je Šešelja sa srpskim vojnicima koji su branili otadžbinu na Solunskom frontu, daleko od svojih domova.

- Ali, Vojislav Šešelj danas zna da su sve savezničke lađe potonule - poručila je Žigonova.

Funkcioner SRS Nemanja Šarović osvrnuo se i na nekadašnje vođe ove partije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.

- Oni su ideološki klonovi Borisa Tadića i moralni liliputanci. Naš narod kaže da su poturice gore od Turaka. Nikolić i Vučić su poturice našeg doba - kaže Šarović.

Vjerica Radeta, funkcionerka SRS-a, podsetila je kako je Zoran Đinđić rekao Karli del Ponte da im sa Šešeljem u Hagu "neće biti lako".

- Vojislav Šešelj je pobedio ma kakvu odluku sudije donele. Ipsunio ono zbog čega je otišao u Hag: izneo je istinu o Srbiji, srpskom narodu, četnicim ali i časnim dobrovoljcima SRS-a i istinu o tome ko je odgovoran za krvavi raspad Jugoslavije i zašto Srbija ne sme u Evropsku uniju - rekla je Radeta.

Ona tvrdi da se Šešeljev uticaj širi i van granica Srbije i Balkana.

- Šešelj je danas među vodećim antiglobalistima u svetu. Zato je 9 godina utamničen i zato hoće da ga ubiju. Mi im poručujemo da odmah prekinu nezakoniti proces koji vode protiv našeg predsenika! - poručila je Radeta.

Lider radikala sam je otišao u Hag 24. februara 2003. godine, ne tražeći garancije srpske Vlade, a mesec dana posle prvog pojavljivanja u Hagu izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od 13 tačaka optužnice.

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA