MIŠČEVIĆ: Otvaranje pregovora moguće i u decembru

- Ja bih se fokusirao na to da je nova faza u odnosima Srbija i EU već počela 28. juna. Bilo bi lepo da godina bude završena međuvladinom konferencijom, ali sa druge strane bilo bi jednako lepo i da sledeća godina počne tim događajem - rekao je šef delegacije EU u Srbiji

  • 3

Šefica pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević smatra da je moguće da prva međuvladina konferencija, kojim će biti i formalno otvoreni pristupni pregovori sa EU, bude održana u poslednjim danima ove godine, ali da suštinski nije važno da li će se to dogoditi u decembru ove ili januaru iduće godine.

Miščević, koja je zajedno sa šefom delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom večeras u Beogradu učestvovala na javnom sastanku Foruma za međunarodne odnose, konstatovala je da u Briselu niko nije rekao "ne" mogućnosti da prva međuvladina konferencija bude održana, recimo 20. decembra popodne, budući da bi istog dana Evropski savet trebalo da usvoji Pregovarački okvir za Srbiju.

- To bi bilo važno, jer bi to bio divan završetak 2013. godine i snažna poruka regionu i Srbiji, ali i nije mnogo važno zato što možemo da se strpimo jedan mesec manje-više - rekla je Miščević.

Prema njenim rečima, Srbija je od EU već dobila zadovoljenje onog trenutka kada je počeo skrining, odnosno analitički pregled usklađenosti sa pravnim tekovinama EU, jer tog trenutka je njena budućnost u EU postala neupitna.

I Devenport naglašava da pitanje termina prve međuvladine konferencije, kao simboličnog događaja, nije ključno, već da je važno da se što pre u sledećoj godini otvore prva pregovaračka poglavlja.

- Ja bih se fokusirao na to da je nova faza u odnosima Srbija i EU već počela 28. juna. Bilo bi lepo da godina bude završena međuvladinom konferencijom, ali sa druge strane bilo bi jednako lepo i da sledeća godina počne tim događajem - rekao je Devenport.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA