• 15

DO KRAJA 2015: Nema zapošljavanja u javnom sektoru!

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o budžetskom sistemu kojima se na dve godine zabranjuje zapošljavanja novih radnika u javnom sektoru

  • 15

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene 10 zakona i doneli novi zakon o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, a među novim propisima su i izmene Zakona o budžetskom sistemu kojima se na dve godine zabranjuje zapošljavanja novih radnika u javnom sektoru.
Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru važiće do 31. decembra 2015. godine. Za izmene Zakona o budžetskom sistemu glasalo je 128 poslanika, a protiv je bilo 17. Usvojenim Zakonom ograničava se i ukupan broj privremeno angažovanih radnika na 10 odsto ukupnog broja zaposlenih u organu ili instituciji koja se neposredno ili posredno finansira iz budžeta, a novi radnici mogu biti zaposleni samo uz saglasnost tela Vlade Srbije na predlog ministarstva ili drugog nadležnog organa.

Pošto je skupština usvojila amandman Odbora za finansije, zabrana zapošljavanja se ne odnosi na zaposlene u službama Skupštine Srbije, Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Državne revizorske institucije, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Agencije za borbu protiv korupcije, Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Komisije za zaštitu konkurencije, Komisije za hartije od vrednosti, Fiskalnog saveta, republičke radiodifuzne agencije i Agencije za energetiku.

Zabrana se ne odnosni ni na sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, nastavno osoblje visokoškolske ustanove i naučno i istraživačko osoblje, naučnoistraživačke organizacije akreditovane u skladu sa zakonom, na izabrana, postavljena i imenovana lica u državnim organima i organima jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i na direktore javnih preduzeća i agencija.
Amandmanom je predviđeno, a skupština je usvojila, da se radni odnos, odnosno anagžovanje po ugovoru o delu u Skupštini Srbije i nezavisnim državnim organima i organizacijama koje bira parlament može zasnovati, odnosno angažovati po ugovoru uz saglasnost skupštinskog odbora nadležnog za administrativno-budžetska pitanja.
Ta mera trebalo bi u budžet da donese u 2014. godini, usled prirodnog odliva zaposlenih, uštede od oko 0,15 odsto BDP, odnosno oko 45 miliona evra, a u 2015. godini dodatnih 0,25odsto BDP.
Zakon je predvideo i kazne za nepoštovanje zabrane i one iznose od 500.000 do dva miliona dinara za institucije i od 30.000 do dva miliona dinara za odgovorne osobe. Predviđena je, kako kazna, i privremena obustava isplata novca za plate i prenosa sredstava za finansiranje lokalnih samouprava.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    Najbolje bi bilo ovoj jadnici zorici zabraniti internet!!

  • Zorica

    Najbolja odluka ali bi bilo dobro i da dosta otpuste one osobe koje su se zaposlile u periodu 2009 - 2012 godine a takvih je jako puno. Radnici su užasni a vuče se ko mrtva baba. A o onim šalterušama i da se ne govori, takvima treba dati otkaz. U javnom sektoru je zaposleno duplo nego što treba radnike i treba napraviti tu reda. Onaj ko hoće da radi taj će posao naći i za njega zime nema a onaj koji ji neradnik uvek će naći izgovor kako nema posla, to je stara srpska fora u ljudima :D Svi bi hteli kada se zaposle odma visoke plate a da ne rade ništa i da se uspoređuju sa osobama koje su stručnije od njih. Ljudi su hteli privaltuk i eto im, nek uživaju u toj njihovoj odluci ali čudan narod, hteo bi i jare i pare a da ne poturi leđa .)

  • marko

    taman do 31 da prime i to malo njihovih clanova a mi ostali kad prodje zima i trava ozeleni mozemo da pasemo .

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima