MRKIĆ: Pregovori sa EU verovatno od januara

- Nije reč o politici, već je pitanje samo u tome da li će zbog božićnih praznika na Zapadu sve moći da se organizuje za 20. decembar - rekao je šef srpske diplomatije

  • 1

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić smatra da će se prva međuvladina konferencija između Evropske unije i Srbije, koja predstavlja formalni početak pregovora o pristupanju, održati pre u januaru nego sada u decembru.

- Tu nije reč o politici, već je pitanje samo u tome da li će zbog božićnih praznika na Zapadu sve moći da se organizuje za 20. decembar - rekao je šef srpske diplomatije za "Danas", a nakon razgovora sa šefovima diplomatija evropskih zemalja u okviru Ministarskog saveta OEBS u Kijevu, na kojem je boravio prethodna dva dana.

Mrkić dodaje da su svi njegovi sagovornici u Kijevu istakli da smatraju da je "Srbija već uveliko u pregovorima s EU" i da se pominje samo u smislu kako da idemo brže.

- Da li će Srbija početi pregovore ili ne, to se ne dovodi u pitanje. Zvaničan početak pregovora biće najkasnije u januaru, svi su za to. Pritom, nema novih ucena niti uslovljavanja. Razgovarao sam i s nemačkim ministrom spoljnih poslova Gvidom Vesterveleom i on zdušno podržava pregovore sa Srbijom i kroz razgovor sa njim uvideo sam da je on prijatelj naše zemlje - ukazuje Mrkić.

Na pitanje "Danasa" da li među ministrima evropskih zemalja postoji strah da još neka zemlja krene putem Ukrajine, koja je odustala od evropskih integracija, Mrkić navodi da to niko ne dovodi u pitanje.

- To su odluke država, svako bira svoju sudbinu. Mi koji smo prošli taj put, možemo da budemo od pomoći drugima - napominje Mrkić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbi

    9. decembar 2013 | 01:59

    Do januara 2999 mozda i 3999. Cccc probudi se narode teraj ovu gamad sa vlasti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA