Agencija za borbu protiv korupcije podnela 389 zahteva za prekršaje

Direktorka Agencije Tatijana Babić je pozitivno ocenila napredak Srbije sa 80. na 72. mesto prema indeksu percepcije korupcije

  • 3

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je ove godine 389 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv politickih stranaka i grupa građana, od kojih se 343 odnose na nepodnošenje izveštaja o troškovima izborne kampanje u 2012. godini, izjavila je danas direktorka agencije Tatijana Babić.

- Za nenamensko trošenje sredstava u izbornoj kampanji podnet je i jedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka - rekla je Babić uoči 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i navela da je dosta urađeno na suzbijanju i prevenciji korupcije, a kao primer navela donošenje Strategije o borbi protiv korupcije.

Direktorka Agencije je kao pozitivno ocenila napredak Srbije sa 80. na 72. mesto od ukupno 177 zemalja prema indeksu percepcije korupcije "Transparensi internešeneala" za 2013. godinu. Kako je istakla, tom pomaku su doprinele akcije represivnih organa, ali i da to nije dovoljno.

Ona je rekla i da je Agencija ove godine primila nešto manje od 1.400 predstavki građana što je dva puta više nego ranijih godina i da se građani najviše žale na korupciju u zdravstvu, obrazovanju, drzavnoj upravi i pravosuđu. U borbi protiv korupcije neophodno je doneti Zakon o zaštiti uzbunjivača, napominjući da je od stupanja na snagu Pravilnika o zaštiti uzbunjivača koji je donela Agencija 2011. godine zahtev za zaštitu podnelo 142 lica, od čega je zaštitu dobilo 82.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    8. decembar 2013 | 17:57

    Obožavam Vučića i SNS i svaki normalan bi zahvalio Vučiću na ono što se zalagao i gde je uspeo a to je borba protiv korpcije. Građani moraju biti savesniji i da ne dozvole korpciju i da prijave korpciju a ne da se zavuku ko miševi i da čekaju da drugi reši problem za njih .D Ja sam kao savesni građanin do sada 7 radnjih prijavila trgovinske zbog primanja mita i korpcije kao i ne izdavanje fiksalnih računa a do sada su 4 radnje zatvorene od prijave :D Građani treba samo da budu savesniji i da odmah prijave ako neko traži mito od njih.Svaku korpciju treba prijaviti i samo tako se može stati korupciji na put.

  • Bojan

    8. decembar 2013 | 19:11

    Automatski dobijaš minuse. Dosadna si kao tesne gaće da nemogu više ni tekst da pročitam tvoj. Unapred znam da je kontra i glupost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA