Bajatović: Statut Vojvodine donet je političkim ucenama!

- Odluka USS kojom je proglasio neustavnim delove Statuta Vojvodine je jasna i očekivana - kaže lider vojvođanskih socijalista

  • 3

Predsednik vojvođanskih socijalista Dušan Bajatović izjavio je da je Statut Vojvodine, čije delove je USS nedavno ocenio kao neustavne, donet ucenama.

- Odluka USS kojom je proglasio neustavnim delove Statuta Vojvodine je jasna i očekivana. U periodu donošenja Statuta, za koji smo i mi glasali zajedno s DS-om, SPS je imao 11 amandmana, koji nisu prihvaćeni, a u stvari poklapaju se s ovim promenama koje USS doneo - kazao je on u intervjuu za novosadski list "Dnevnik".

Prema njegovim ocenama, Ustavni sud je postupio "više nego korektno jer je ostavio šest meseci da se mi u Vojvodini dogovorimo o tome da se Statut prilagodi Ustavu Srbije, koji smo, čini mi se velikim političkim konsenzusom, a kasnije glasovima većine građana, doneli".

- Ponoviću svoj lični politički stav da možemo naći elemente i nelegalnosti i nelegitimnosti. Kad govorimo o stepenu nelegalnosti, znamo da je ovakav statut APV, praktično izglasan u Skupštini Vojvodine bez najšireg konsenzusa s opozicionim strankama, što je manje važno. A važnije je to da je Statut donet ucenom malih stranaka, tada koalicionih partnera u tankoj većini koja je u republičkom parlamenta činila vladu DS, SPS i naših partnera - kaže Bajatović.

- Prema tome, treba voditi računa o tome da je to praktično izglasano u situaciji u kojoj je parlamentarnu većinu činilo 128 poslanika i u kojoj je postojala snažna politička intencija, pre svega malih stranaka iz Vojvodine, da se republička vlada natera na tako nešto. A o tome da je skupštinska većina naterana da se tako nešto izglasa u parlamentu govori činjenica da, iako je vlast, s DS-om na čelu, imala većinu i u vladi i u skupštini, nikada nije do kraja donet zakon o prenošenju nadležnosti onako kako je trebalo, niti je donet zakon o imovini, što je već pokazalo da u tadašnjoj vladajućoj strukturi postoji sumnja u sve to što je urađeno oko Statuta - dodaje on.

Odgovarajući na pitanje kako tumači nelegitimnost, ako u Skupštini Vojvodine, kako tvrdi pokrajinska vlast, postoji većina, Bajatović kaže da se ne može osporiti činjenica da u vojvođanskom parlamentu "postoji nekakava većina od sedamdesetak poslanika". Međutim, kako ističe, "treba sabrati te mandate na drugačiji način".

- Kad se sve to sabere i doda činjenica da su u ovom trenutku praktično drugačije koalicije u Republici, a drugačije na pokrajinskom nivou, dolazimo do toga da ćemo početi u Novom Sadu, u vojvođanskoj administraciji, da pravimo nekakvu tvrđavu za obračun između, tako da kažem, stranaka vladajućih na republičkom nivou i onih koje su opozicione na republičkom, a na vlasti u Vojvodini. Dakle, doći će do svojevrsnog političkog prepucavanja na relaciji, ne mogu da kažem, Srbija–Vojvodina, jer je to nemoguće, nego prosto Beograd – Novi Sad, oko toga ko je vlast u Pokrajini, ko je legitiman, a ko nelegitiman. Svi će braniti svoje političke pozicije, a stradaće interesi građana Vojvodine - dodaje on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • novii

    9. decembar 2013 | 10:20

    Vojvodina sa 47 opština ne treba da ima skupštinu i slične stvari, a Beograd sa 17 opštine treba da ima skupštinu i ostale stvari koje priliče autonomiji (grb i zastava). Ovaj Bajatović kao i svi političari dosta priča, a ne kaže ništa smisleno.

  • Drnda

    10. mart 2014 | 01:48

    Tek ce se cuti za budzu od 32.000 evra plate.

  • Vojvodino Ne menjaj nista!

    9. decembar 2013 | 19:26

    Dok se Ustav Srbije ne usaglasi sa zakonima i pravilima EU!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA