Vesna Pešić: U Srbiji vlada partijska diktatura

- "Političku mafiju" čine sve zaštićene partijske glavešine i gazde, oni su iznad zakona - tvrdi ova političarka

  • 0

U Srbiji je zavedena partijska diktatura bazirana na monopolu stranaka na komade države. To znači da su nam državu rasturili, da je gotovo ni nema, kaže sociolog i političarka Vesna Pešić.

- Pogledajte kadrovsku politiku, javna preduzeća... Tamo se guraju nestručni ljudi koji nikome ne odgovaraju. U socijalizmu su direktori bili odgovorni za rad preduzeća, a sada u navodnoj demokratiji rade šta hoće jer "priznaju samo partijski sud". Ovde se uvodio kapitalizam pod uslovom da ostane monopol tih istih na državu, samo ne više jedne partije, nego državu sada razvlači 25 partija - navodi ona za "Novosti".

Na pitanje da li vidi neku političku opciju koja može da uradi više i bolje, Pešićeva kaže da čak i kad bi se neko novi pojavio, postojeći pretendenti bi ga blokirali.

Pešićeva je istakla da "političku mafiju" čine sve zaštićene partijske glavešine i gazde.

- Oni su zaštićeni i ne odgovaraju pred sudom, makar koliko kršili zakon, makar koliko štete nanosili društvu i državi. Prijave protiv njih se ne razmatraju, nego se bacaju u koš. Društvo u kome postoje takve privilegije surovo je i nepravedno i, naravno, mafijaško, jer mafija živi izvan i iznad zakona - rekla je ona.

Vesna Pešić tvrdi i da se ne povlači, navodeći da "ostaje ono što jeste".

- Već godinama nisam stranački aktivna. Da vas podsetim, bila sam jedini predsednik stranke koji je dobrovoljno napustio funkciju i prepustio je drugom. I dalje ću raditi koliko mogu i umem. A ta mesta ne moraju biti samo partije – kaže Pešićeva.

(Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA