POSLANIK BUNDESTAGA: Nemačka ne menja stav o članstvu Srbije u EU

Bilo bi znatno lakše da je Evropski savet u petak usvoji pozitivnu odluku o početku pristupnih pregovora Srbije da su Beograd i Priština prošle sedmice postigli dogovor, ističe poslanik Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu

  • 12

Potpuna primena agende navedene u Planu za sprovođenje tog sporazuma i dalje je preduslov za formalni početak pregovora Srbije o članstvu u EU, rekao je Peter Bejer, poslanik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Bundestagu, govoreći o današnjem zasedanju Saveta ministara spoljnih poslova zemalja članica EU.

Visoka predstavnica Ketrin Ešton, na zasedanju Saveta ministara, podneće izveštaj o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine i sprovođenju Briselskog sporazuma, izvestiti šefove diplomatija da je Srbija ispunila sve uslove da otvori pregovore o pridruživanju i pozvaće ih da počnu pregovore "najkasnije u januaru".

Savet ministara će raspravljati o izveštaju Eštonove i usvojiti preporuku, na osnovu koje će šefovi država ili vlada evropske dvadesetosmorke, na samitu 20. decembra, doneti konačnu odluku.

Bilo bi znatno lakše da je Evropski savet u petak usvoji pozitivnu odluku o početku pristupnih pregovora Srbije da su Beograd i Priština prošle sedmice postigli dogovor o poslednjem velikom otvorenom pitanju – integrisanju srpskog pravosuđa na severu Kosova u kosovski sistem, ističe Bejer.

- Budući da se to nije dogodilo, sada ćemo morati da čekamo i da vidimo kakvu će odluku doneti šefovi država EU. Ne bih želeo da spekulišem - poručuje ovaj nemački parlamentarac.

(Telgraf.rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Scepan mali

    17. decembar 2013 | 00:39

    Pa gospodo iz Evrope,ako nas necete kazite jasno i glasno da se vise mi ne zaludjujemo sa EU. Da mozete krv bi nam popili...idite vise u...

  • Bojan

    17. decembar 2013 | 00:58

    Čekaj, pa znači nije ni priznavanje Kosova, granice sa istim i njegove institucije dovoljno?? E Dačiću..Dačiću.. Al barem si otpevao najružnijoj ribi u EU!

  • Rade Jovicevic

    17. decembar 2013 | 06:39

    Svabe nisu kao mi. Nece oni nikad reci ono sto ce nekom dati do znanja sta stvarno misle. Uvek je sargarepa na vidiku. Nekad na duzem nekad na kracem satpu. Ali uvek je tu.Srbija nesme da se zamjava nikakvim iluzijama o skoroj kandidaturi u koliko nije spremna da potpise kapitulaciju KiM.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA