PREDSEDNIK AUSTRIJE: Samo manji koraci širenja EU

- Opasnost od "prevelikog širenja" postoji samo ako se prebrzo deluje i ako se ne ostaje striktno pri principu da prijem u Uniju nije samo gest prijateljstva, ili simpatije, već da se u svakom slučaju mora detaljno proveriti da li su ispunjeni pristupni kriterijumi - poručio je Hajnc Fišer

  • 2

Predsednik Austrije Hajnc Fišer ocenjuje da u narednom periodu može doći samo do pojedinih manjih koraka širenja EU na Balkan.

- Opasnost od "prevelikog širenja" postoji samo ako se prebrzo deluje i ako se ne ostaje striktno pri principu da prijem u Uniju nije samo gest prijateljstva, ili simpatije, već da se u svakom slučaju mora detaljno proveriti da li su ispunjeni pristupni kriterijumi - poručio je Fišer u intervjuu agenciji APA.

"S tim u vezi će u narednom periodu najverovatnije biti samo par malih koraka širenja na Balkan. Vezano za Tursku još nije doneta odluka, a pored toga ne vidim nikakvog aktuelnog kandidata za pristupanje", naglasio je Fišer.

On je kazao da je Balkan logično težište Austrije u idućoj godini, kao i region istočno od današnjih granica EU.

- Smatram da moramo uzeti u obzir i globalno pomeranje i zbog toga Brazilu, Rusiji, Indiji i Kini posvetiti odgovarajuću pažnju. Zato smatram i Rusiju važnim partnerom u spoljnoj politici - poručio je Fišer.

Kada je reč o Ukrajini on je kazao da je sada pitanje da li postoje još šanse da se sklopi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da, ako je i moguće, onda to ne znači da se "prijem u EU nalazi odmah iza ćoška".

- Važno je svakako da Ukrajina i EU imaju tesne odnose - podvukao je Fišer dodajući da za dve godine predstoje izbori u Ukrajini, i da poslednja reč o budućem putu te zemlje zato još nije izgovorena.

Upitan da li namerava da uputi sličan politički signal kao nemački predsednik Joahim Gauk koji neće otputovati na Olimpijske igre u Soči Fišer je kazao da tu odluku ne smatra političkim bojkotom igara.

"Mi sa Rusijom imamo korektne i ozbiljne odnose. Verujem da se drugim sredstvima i argumentima po pitanju ljudskih prava može bolje delovati. Austrija će na odgovoran način odlučiti koja će visoka ličnost da je zastupa na otvaranju Olimpijskih igara. Definitivno neće biti bojkota“, podvukao je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odlično

    27. decembar 2013 | 23:46

    Samo dalje od nas ako može. Uživajte u svojoj eu i daleko vam lepa kuća. Mi se vekovima borimo da ne uđemo.

  • 007

    28. decembar 2013 | 10:57

    A kada ce hrvatska da primi kurca ponovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA