• 11

RODIĆ: Srbija ne klizi u NATO!

Prema rečima ministra, ni činjenica da smo institucionalizovali saradnju i aktivno učestvujemo u Evropskoj odbrambenoj agenciji (EDA) ne znači da smo odstupili od našeg temeljnog, strateškog opredeljenja - a to je vojna neutralnost u odnosu na postojeće vojne saveze

  • 11

Evropske integracije su jedan od najvažnijih prioriteta vlade i u okviru tih integracija i pitanja u vezi sa bezbednošću Srbije imaju veoma važno mesto, ali Srbija ne "klizi" u NATO, kaže ministar odbrane Nebojša Rodić.
- Niti Srbija ''klizi'' u NATO, niti njena saradnja s Ruskom Federacijom, na svim pitanjima, pa tako i u vezi sa pitanjem odbrane i bezbednosti, poprima oblike nižeg prioriteta i intenziteta, naprotiv - rekao je Rodić za sutrašnju Politiku.

Prema rečima ministra, ni činjenica da smo institucionalizovali saradnju i aktivno učestvujemo u Evropskoj odbrambenoj agenciji (EDA) ne znači da smo odstupili od našeg temeljnog, strateškog opredeljenja - a to je vojna neutralnost u odnosu na postojeće vojne saveze.
- Međutim, shodno našoj evropskoj spoljnopolitičkoj orijentaciji u celini, kao državnog prioriteta najvišeg reda - i Ministarstvo odbrane svojim aktivnostima doprinosi da u procesu pridruživanja EU oružane snage Srbije ispune sve nužne preduslove da se taj strateški posao što brže i uspešnije okonča - napomenuo je Rodić.
On je dodao da u tom smislu treba posmatrati i učešće Srbije u osam mirovnih misija, od toga šest u snagama UN i dve u okviru doprinosa za upravljanje krizama u okviru snaga EU.
Rodić se osvrnuo i na pitanje nabavke modernih aviona "mig 29M/M2", ističući da je konačna odluka o kupovini višenamenskog aviona za VS "veliki i vrlo ozbiljan strateški projekat".
- Tačno je da je avion ''mig 29M/M2'' jedan od višenamenskih aviona čije karakteristike zadovoljavaju potrebe našeg vazduhoplovstva i čija kupovina se razmatra. Taj proces je u toku, on ima svoje faze, svoju obavezujuću dinamiku, i ja verujem da će biti realizovan, u svetlu razgovora koje smo vodili sa (ministrom odbrane Rusije Sergejom) gospodinom Šojguom - rekao je ministar.
Govoreći o vraćanju vojnog radara na Kopaonik, Rodić je rekao da to jeste tema razgovora sa NATO, ali da još nije nađeno obostrano prihvatljivo rešenje.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zullu

    Pod hitno da se istrazi ko je naredio povlacenje tuzbe protiv NATO zlocinackog pakta za zlocinacko bombardovanje Srbije.Za taj izdajnicki cin neko mora da odgovara, Vuk Draskovic, Zuti, Kostunica...

  • Republika Valjevo

    Srbija u NATO 2017-18...zivi bili pa videli!

  • Tutor

    Smrt NATO-u, sloboda narodu!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima