RODIĆ: Srbija ne klizi u NATO!

Prema rečima ministra, ni činjenica da smo institucionalizovali saradnju i aktivno učestvujemo u Evropskoj odbrambenoj agenciji (EDA) ne znači da smo odstupili od našeg temeljnog, strateškog opredeljenja - a to je vojna neutralnost u odnosu na postojeće vojne saveze

  • 11

Evropske integracije su jedan od najvažnijih prioriteta vlade i u okviru tih integracija i pitanja u vezi sa bezbednošću Srbije imaju veoma važno mesto, ali Srbija ne "klizi" u NATO, kaže ministar odbrane Nebojša Rodić.

- Niti Srbija ''klizi'' u NATO, niti njena saradnja s Ruskom Federacijom, na svim pitanjima, pa tako i u vezi sa pitanjem odbrane i bezbednosti, poprima oblike nižeg prioriteta i intenziteta, naprotiv - rekao je Rodić za sutrašnju Politiku.

Prema rečima ministra, ni činjenica da smo institucionalizovali saradnju i aktivno učestvujemo u Evropskoj odbrambenoj agenciji (EDA) ne znači da smo odstupili od našeg temeljnog, strateškog opredeljenja - a to je vojna neutralnost u odnosu na postojeće vojne saveze.

- Međutim, shodno našoj evropskoj spoljnopolitičkoj orijentaciji u celini, kao državnog prioriteta najvišeg reda - i Ministarstvo odbrane svojim aktivnostima doprinosi da u procesu pridruživanja EU oružane snage Srbije ispune sve nužne preduslove da se taj strateški posao što brže i uspešnije okonča - napomenuo je Rodić.

On je dodao da u tom smislu treba posmatrati i učešće Srbije u osam mirovnih misija, od toga šest u snagama UN i dve u okviru doprinosa za upravljanje krizama u okviru snaga EU.

Rodić se osvrnuo i na pitanje nabavke modernih aviona "mig 29M/M2", ističući da je konačna odluka o kupovini višenamenskog aviona za VS "veliki i vrlo ozbiljan strateški projekat".

- Tačno je da je avion ''mig 29M/M2'' jedan od višenamenskih aviona čije karakteristike zadovoljavaju potrebe našeg vazduhoplovstva i čija kupovina se razmatra. Taj proces je u toku, on ima svoje faze, svoju obavezujuću dinamiku, i ja verujem da će biti realizovan, u svetlu razgovora koje smo vodili sa (ministrom odbrane Rusije Sergejom) gospodinom Šojguom - rekao je ministar.

Govoreći o vraćanju vojnog radara na Kopaonik, Rodić je rekao da to jeste tema razgovora sa NATO, ali da još nije nađeno obostrano prihvatljivo rešenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA