Božović: Kancelarijom za azil i zakonom rešiti problem azilanata!

- Postoji samo odsek za azil u Upravi granične policije, ali je neophodno formirati Kancelariju za azil koja odlučuje u prvom stepenu, dok u drugiom stepenu odlučuje vladina Kancelarija za azil - kaže državni sekretar MUP-a

  • 7

Državni sekretar u MUP-u Vladimir Božović rekao je gostujući na RTS-u da će biti predložene izmene Zakona o azilu koji će predvideti preciznija rešenja u pogledu rokova podnošenja zahteva za azil, kao i formiranje Kancelarije za azil, koja zakonski postoji, ali je u praksi nema.

Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo je Projektnu grupu za analizu situacije u oblasti migracija i nalaženje zakonskih rešenja koja će doprineti jačanju kapaciteta Srbije. Dva su ključna problema, migranti koji nezakonito borave u Srbiji i koji su mnogo veći problem od legalnih azilanata. Drugi problem su naši državljani - lažni azilanti koji u zemljama EU zloupotrebljavaju taj institut na štetu Srbije.

Projektnoj grupi predsedava državni sekretar u MUP-u Vladimir Božović.

Božović je rekao da je u pitanju grupa kojoj su pridodate članice koje nisu formalno u sastavu, a to su predstavnici UNHCR-a, delegacije EU, kancelatija UN i tri vodeće nevladine organizacije, Grupa 484, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za pomoć tražiocima azila, da bi se analizirala situacija u vezi sa azilom i iregularnim migrantima.

Prema njegovim rečima, dva su pravca delovanja. Neiphodno je anlizirati uzroke koji su doveli do izuzetnog velikog broja iregularnih migranata, potencijalnih tražilaca azila na našoj teritoriji i da se vide uzroci zašto naši državljani traže azil u zapadnoeveropskim zemljama, naročito u Nemačkoj i kako da se to spreči zakonito i legalno.

- Mi ćemo u našem ministarstvu da vidimo odgovornost ljudi koji su se bavili azilom u graničnoj policiji, zatim videćemo da li je Komesarijat za izbeglice i migracije zakazao, ali je prioritetno da predložimo izmenu rešenja Zakona o azilu koji će predvideti preciznija rešenja u pogledu rokova podnošenja zahteva za azil, kao i Kancelarije za azil, koja zakonski postoji, ali je u praksi nema - rekao je Božović.

Prema njegovim rečima, postoji samo odsek za azil u Upravi granične policije, ali je neophodno formirati Kancelariju za azil koja odlučuje u prvom stepenu, dok u drugiom stepenu odlučuje vladina Kancelarija za azil koja je sačinjena od pravih stručnjaka.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    10. januar 2014 | 10:34

    Koji papak....

  • Vozd

    10. januar 2014 | 10:38

    Čuj zasto traze zato sto je dobro ovde a vi lopovi imate svi strane pasose pa prosipate po Srbiji patrotizam.

  • džordž

    10. januar 2014 | 15:26

    dokle će ovaj brdjanin da se vucara sa funkcije na funkciju,papal obični ..!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA