Fratini: Kosovo neće biti uslov ulaska Srbije u EU!

- Ako budete sproveli reforme, onaj cilj koji je obelodanio potpredsednik Vlade da Srbija postane članica EU do 2020. godine jeste ostvariv - kaže savetnik Vlade Srbije u procesu evrointegracija

  • 3

Bivši šef italijanske diplomatije Franko Fratini i savetnik Vlade Srbije u procesu evrointegracija, izjavio je danas da je cilj da Srbija postane članica EU do 2020. ostvariv.

To, prema njegoviom rečima, u mnogome zavisi od toga koliko će Srbija biti u stanju da sprovodi reforme, pa čak i da menja svoj Ustav.

U intervjuu Prvoj srpskoj televiziji, on je rekao i da ne misli da će od Srbiji biti traženo da formalno prizna nezavisnost Kosova i ukazao da to nije stavka u usvojenom pregovaračkom okviru.

- Ako budete sproveli reforme, onaj cilj koji je obelodanio potpredsednik Vlade da Srbija postane članica EU do 2020. godine jeste ostvariv. Objektivan je, zašto da ne - istakao je Fratini.

On je rekao da je danas razgovarao sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i o izborima i o dilemi da li bi oni bili dobri u ovom trenutku za Srbiju.

- Rekao sam mu svoje mišljenje, a to je da su izbori dobri ako bismo dobili jasnog pobednika i ako bi posle njih bila formirana još jača i odlučnija vlada - kazao je Fratini.

Na pitanje da li će, na kraju pregovaračkog procesa, ulazak Srbije biti zaustavljen jer je Unija, jednostavno, umorna od proširenja, Fratini je izrazio uverenje da će EU sasvim sigurno prevazići krizu u narednim godinama i da će ambijent biti sasvim drugačiji i pozitivniji.

- Mi shvatamo, evo ja, kao Italijan i Evropljanin, da ne može biti ujedinjene Evrope ako i Srbija nije njena članica - istakao je on, dodavši da je to jedan proces koji mora da se nastavlja.

Upitan da li bi za Srbiju bilo lakše da u isto vreme pregovara i o ulasku u NATO, budući da je većina novih članica prvo ušla u Severnoatlantsku alijansu, pa potom u EU, Fratini je odgovorio da je NATO veoma teško pitanje za Srbiju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • steg

    10. januar 2014 | 17:48

    Jsedno od 4000 hiljade pitanja za ulazak u eu je definisanje granica slovenija je hrvatskoj godinama pravila probleme oko 2 km granice a cela evropa priznala kosovo i da vidim kako ce nasi politicari definisati granicu sa kosovom koje smatraju svojom teritorijom a cela evropa ih uveliko priznala!!!

  • Bekim

    10. januar 2014 | 15:38

    bas ne zabole dali srbistani keni priznavat ili ne smesni su sirkuska drzava od svetski.silli je priznato od siromasni drzavi kako srbia sto.moze dase ocekuva samo kriminalci a kosovo napreduje idete i uverite se sami sto je gradeno njurojk ke bide.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA