NIKOLIĆ: Neću zvati Srbe da glasaju ako Priština ne promeni zakon

- Bojim se da ćemo opet imati problem sa biračkim pravom. Ne može Priština da se prvo složi da svi Srbi koji su interno raseljeni imaju pravo glasa, a da potom odbacuje sve njihove prijave - rekao je Nikolić

  • 8

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je za "Novosti" da "imamo veoma kratak rok da pokušamo ubediti Evropsku uniju i Prištinu da se izmeni izborno zakonodavstvo na Kosovu i Metohiji, i to na takav način da Srbi mogu da učestvuju na pokrajinskim izborima." On je rekao da ako se to ne učini, sigurno neće pozvati Srbe da uzađu na birališta.

Na pitanje novinara šta mu konkretno smeta u izbornom zakonodavstvu, šef države odgovara:

- Smeta mi to što sada zakonodavstvo uopšte ne predviđa srpsku manjinu, ni Zajednicu srpskih opština, niti određena automatska prava. Osim toga, bojim se da ćemo opet imati problem sa biračkim pravom. Ne može Priština da se prvo složi da svi Srbi koji su interno raseljeni imaju pravo glasa, a da potom odbacuje sve njihove prijave - rekao je Nikolić.

Prema zacrtanim planovima, do kraja januara na KiM trebalo bi da se završe izborne reforme uoči redovnih centralnih izbora koji slede na jesen, a koje prati niz nedoumica u vezi sa učešćem Srba.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kosovka

    10. januar 2014 | 23:21

    pa cekajte, g-dine predsednice!vi to necete da pozovete srbe na parlamentarne izbore-kosovske? da li smo mi vas za ovakvu politiku i ovakav politicki program birali? da vas po ko zna koji put podsetim na recenicu koju ste, zdravi , pravi , jasno i glasno izgovorili : kada dodjemo na vlast, prvo cemo povuci sve sramne borkove parafe! na krilima te recenice , zapravo obecanja dosli stae na vlast.

  • anti antifa

    11. januar 2014 | 04:50

    Toma nejaki

  • Emil

    11. januar 2014 | 00:56

    Ljudi !! ovde samo predstavnici stranaka dobijaju rejting u Srbiji a narod kao narod ne vezano gde zivi Prizren .Strpce . Orahovac i na kompletno Kosovo jos vise je u bedi i problemima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA