Francuska: Srbija dobija status kandidata

Šef francuske diplomatije Alen Žipe istakao da su ispunjeni uslovi da se Srbiji dodeli kandidatura za članstvo u EU

  • 0

Šef francuske diplomatije Alen Žipe rekao je, napuštajući sastanak šefova diplomatija EU, da su ispunjeni uslovi da Srbija dobije status kandidata za članstvo.

Žipe je, napuštajući ranije sastanak šefova diplomatija koji vode "političku raspravu" o dodeli kandidature Srbiji, naglasio:

- Odavno smo ubeđeni da je trebalo napredovati i Srbiji dodeliti status kandidata za članstvo. To je sad učinjeno - istakao je francuski ministar inostranih poslova.

On je pohvalio posao koji su, s tim u vezi, obavili visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, evropski komesar Štefan File i posrednik EU u dijalogu Beograd - Priština Robert Kuper.

- Uslovi su ispunjeni i to će biti ohrabrenje za Beograd da napreduje u procesu integracija u Evropsku uniju, kao i za Kosovo koje je takođe napravilo napredak. Treba biti strpljiv, kako kažu neke kolege, jer status kandidata nije članstvo u EU - zaključio je šef francuske diplomatije.

Zasad Nemačka i Holandija još nisu zauzeli stav o statusu kandidata za Srbiju. 

Odluku o statusu kandidata za Srbiju treba da donesu ministri 27 zemalja članica na sutrašnjem sastanku Saveta za opšte poslove, a potom da je potvrde šefovi država i vlada na samitu 1. i 2. marta.

(Telegraf.rs / Beta)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA