NOVI USLOV: Otkrivanje nalogodavaca ubistva Đinđića prepreka ka EU?

Evropski parlamentarci, među kojima je i Jelko Kacin, zahtevaju da se rasvetljavanje političke pozadine ubistva bivšeg srpskog premijera unese kao uslov u poglavlje Pravosuđe i temeljna prava

  • 24

U Evropskom parlamentu je zatraženo da se rasvetljavanje političke pozadine ubistva bivšeg srpskog premijera Zorana Đinđića unese kao uslov u poglavlje Pravosuđe i temeljna prava pregovora o članstvu Evropske unije sa Srbijom.

Četvorica poslanika glavnih političkih grupa u EP su to zatražili u pismu Evropskoj komisiji, naglašavajući da vladavina prava u Srbiji neće moći da se učvrsti bez rasvetljavanja zločina režima Slobodana Miloševića i potpune istrage ubistva Đinđića, “čiji su izvršioci iza rešetaka, a podstrekači i dalje na slobodi”.

“Štaviše, nedavne spekulacije da bi bivši šef Miloševićeve tajne policije mogao biti pušten iz zatvora ako sarađuje s tužilaštvom, samo su dodatni uzrok našoj zabrinutosti da bi posebni interesi skovani pod Miloševićevim režimom mogli biti dovoljno žilavi da zaustave ili uspore i oslabe reforme sadašnje vlade” u Srbiji", predočili su oni.

Izvestilac za Srbiju u EP i poslanik liberala Jelko Kacin, poslanik Evropske narodne partije koja okuplja stranke desno od centra, Arno Danžan, kao i poslanici socijalista i zelenih, Marija Elena Kopa i Marije Kornelisen pismo su uputili generalnom direktoru Direktorata za proširenje u Evropskoj komisiji Kristijanu Danijelsonu.

Oni su podvukli da su pregovori EU sa Srbijom od istorijske važnosti i da zato reforme za istinsku vladavinu prava imaju značaj za ceo region, koji “i dalje trpi posledice ratova iz ‘90-ih i u teškoj je ekonomskoj i finansijskoj krizi”.

Oni su istakli da predlažu da se pregovori sa Srbijom o poglavljima 23 i 24 u potpunosti otelotvore “tako što će se kao bitno važno, u pregovarački okvir sa Srbijom uneti stav o zločinima Miloševićevog režima i njegovih tajnih službi”.

Kako su podvukli, “stav EU konkretno mora biti da se zahtevaju rezultati u tim slučajevima, a to su politička pozadina ubistva Đinđića, ubistva novinara i ostalo, i da se traži da rešavanja tih slučajeva budu prelazni ili uslovi za okončanje pregovora o poglavlju 23”.

“Mi smatramo da bi ove mere imale dalekosežne posledice za otklanjanje opasnih nedostataka u obaveštajnom sistemu Srbije, koji je zadržao veze s organizovanim kriminalom”, obrazlažu svoj zahtev četvorica poslanika EP.

To bi, podvlače oni, “bio i konačni test za nezavisnost i delotvornost srpskog pravosuđa”.

Ukratko, mi snažno verujemo da se vladavina prava u Srbiji neće moći učvrstiti sve dok ne bude u potpunosti i celovito istražena politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića”, stavljaju do znanja Kacin, Danžan, Kopa i Kornelisen.

Poslanici EP su zaključili da iako je “srpsko pravosuđe uspelo da izvršioce Đinđićevog ubistva stavi u zatvor, oni koji su ih podstakli da počine taj tragični čin su i dalje na slobodi”.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    23. januar 2014 | 15:39

    Sramota je da to nismo hteli sami da uradimo vec da nas uslovljava EU. Sa druge strane drago mi je sto mora da se otkrije konacno istina, koju, uzgred svi znamo.

  • Zemunac

    23. januar 2014 | 15:44

    Pocelo je kecanje,idemooo

  • Mladen

    23. januar 2014 | 15:42

    pa to nije tesko!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA