Vulin: EU ne pominje stolicu u UN za Prištinu

- Ni poglavlje 35, ni dijalog sa Prištinom nisu mesta na kojima se rešavaju statusna pitanja, ona se rešavaju na Savetu bezbednosti UN - kaže ministar bez portfelja zadužen za KiM

  • 6

Ministar zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da o članstvu Prištine u UN nema ni govora i da EU to pitanje ni ne postavlja pred Srbiju.

- Ni poglavlje 35, ni dijalog sa Prištinom nisu mesta na kojima se rešavaju statusna pitanja, ona se rešavaju na Savetu bezbednosti UN. Srbija neće priznati Kosovo i o tome nema šta da se priča. To naši partneri u EU razumeju i pred nas se to pitanje ne postavlja - rekao je Vulin za Novosti.

Na pitanje da li u pregovaračkom okviru EU postoji zahtev da se ne ometa učlanjenje Kosova u UN on kaže da je takvih ideja bilo pre nego što je potpisan Briselski sporazum i da je to Srbija odbila.

- Takvog stava nema i neće ga biti. U Poglavlju 35 pričali smo o tome kako da se dogovoreno u Briselu sprovede i da bude verifikovano da je primenjeno. Nismo pokretali nove teme, nismo pričali o statusnim pitanjima, a pogotovo nije bilo reči o tome da Kosovo postane član UN. Tu temu će Priština verovatno stalno pokretati, ali ne sa nama i pred nama. Jer zna kakav je odgovor - poručio je Vulin.

Prema njegovim rečima, u nastavku dijaloga za Beograd će biti izuzetno važno rešavanje pitanja imovine na KiM, kulturnog i crkvenog nasleđa i povratak proteranih Srba.

- Nije potrebno da EU postavlja uslove ili zahteve, jer je ona neko ko treba da se trudi da život na KiM bude bolji za sve koji tamo žive. Po nama, tri stvari koje sam naveo dovele bi do toga - dodao je ministar.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Vulin je istakao da činjenica da će ona imati nadležnosti u oblasti zdravstva, školstva, urbanog planiranja i ekonomskog razvoja govori da to nije NVO, a kako nema zakonodavnu funkciju, samim tim ne može da bude ni Republika Srpska.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • billy

    24. januar 2014 | 11:03

    U, sto bi bilo dobro da tebi daju jednu stolicu ali negde u Africi, sto dalje od nas i da te moje oci nikada ne vide!

  • Vavilonac

    24. januar 2014 | 11:46

    Hajneken,i ti postade neko mu..

  • brunox

    24. januar 2014 | 10:00

    svi ce mo ustati da nedamo kosovo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA