NIKOLIĆ I FICO: Srbija i Slovačka nemaju nijedno otvoreno pitanje! (FOTO)

- Naš cilj je uređena i stabilna država i podizanje životnog standarda građana. Da bi to ostvarili dragoceno nam je iskustvo Slovačke, kako ne bi ponovili greške - kaže predsednik Srbije

  • 4

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa predsednikom Vlade Slovačke Robertom Ficom kome je preneo da je Srbija otpočinjanjem pristupnih pregovora svoju sudbinu vezala za EU istakavši i da normalizacija odnosa Beograda i Prištine ne može značiti priznavanje Kosova i Metohije.

Nikolić je rekao da bilateralne odnose dve zemlje ne opterećuje nijedno otvoreno pitanje i da Srbija u Slovačkoj vidi podršku i iskreno prijateljstvo.

On je podvukao da je Srbija otpočevši pregovore vezala svoju sudbinu za Evropsku uniju i da je spremna je da ispuni uslove koje članstvo podrazumeva.

Napominjući da u domaćoj javnosti postoji nerazumevanje oko poglavlja 35 u kome se pominje normalizacija odnosa Beograda i Prištine predsednik je naglasio da “normalizacija ne može značiti priznavanje Kosova i Metohije."

- Naš cilj je uređena i stabilna država i podizanje životnog standarda građana. Da bi to ostvarili dragoceno nam je iskustvo Slovačke, kako ne bi ponovili greške koje su neke članice napravile na svom putu punopravnog članstva - rekao je Nikolić, saopštila je služba predsednika za saradnju s medijima.

Čestitajući Srbiji na istorijskom uspehu, Fico je sa zadovoljstvom istakao da je prvi zvaničnik jednje članice EU koji je posetio Srbiju od otpočinjanja pregovora sa Unijom.

- Mi nikada nećemo izneveriti Srbiju i podržavamo dijalog Beograda i Prištine - istakao je premijer Slovačke.

On je podvukao da je članstvo u Evropskoj uniji dobra stvar, ali da podrazumeva puno rada i odricanja.

- Ponekad Vam se čini da ima puno problema, ali se oni na kraju reše - rekao je premijer Fico i dodao da Evropska unija uprkos teškoćama funkcioniše.

Sastanku su prisustvovali ministri spoljnih poslova Slovačke i Srbije Miroslav Lajčak i Ivan Mrkić, ambasador Slovačke u Beogradu Jan Varšo i savetnica predsednika Stanislava Pak Stanković.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloje

    24. januar 2014 | 18:07

    Hvala Slovacima !!!

  • Čučuk Stanoje

    24. januar 2014 | 18:56

    Slovaci su isti kao mi , zato se i razumemo.

  • 91

    24. januar 2014 | 19:34

    Dobro je da smo počeli koristiti prijateljstva sa državama koje su već članice EU. One nam mogu dosta pomoći, a to su prepoznali Nikolić i VUčić.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA