Vulin: Srbi sa KiM glasaće na vanrednim izborima

- Počeli smo pregovore sa EU, imamo nastavak dijaloga sa Prištinom, bitno je sprovesti ekonosmke reforme i videti šta sindikati i narod misle - kaže ministar bez portfelja zadužen za KIM

  • 3

Ministar zadužen za KiM Aleksandar Vulin poručio je danas, uoči odlaska u Brisel, da vanredni parlamentarni izbori u Srbiji ne mogu otežati dijalog s Prištinom. On je dodao da će Srbi na Kosovu kao i do sada glasati na tim izborima.

- Ova vlada je sprovela sedam sporazuma koje je potpisala prethodna i svaka sledeća vlada će sprovoditi briselski sporazum koji je potpisala ova. Sa naše strane neće biti nikakvog problema - rekao je Vulin za RTS.

On je međutim ukazao da je činjenica da izbore u junu ili septembru očekuju i Prištinu, koja se ponaša kao da su izbori već sutra, pa sa njihove strane ima dosta zatezanja, oklevanja i straha pred njihovim biračkim telom kako će to izgledati.

- Zato posmatraju briselski sporazuma kao nešto što se okrenulo protiv onoga što su oni verovali da će biti - sa te strane može da bude problema, a što se tiče Vlade Srbije - mi smo ozbiljna država i naravno da ono što potpišu ove vlada sprovodiće sledeća - naglasio je Vulin.

Na pitanje da li će Srbi na Kosovu i Metohiji glasati na vanrednim parlamentarnim izborima 16. marta Vulin je rekao da hoće kao i do sada.

- Kao i do sada Srbi će glasati na tim izborima, jedna od prvih tačaka o kojima smo razgovarali kada je počelo sve ovo bilo je pravo Srba da glasaju za predsednuika Srbije i parlament - rekao je Vulin.

On ne očekuje da vanredni parlamentarni izbori na bilo koji način uspore formiranje Zajednice srpskih opština.

- Formiranje te zajednice možda će sačekati da se završe izbori u Kosovskoj Mitrovici, mada ni to ne mora da čeka - rekao je Vulin, koji je dodao da očekuje da će ga odbornici sa liste "Srpska" u Mitrovici danas ili sutra upoznati sa kandidatom za gradonačelnika.

Na pitanje šta podrazumeva pravno-obezvazujući dokument, Vulin je naveo da niko nije pominjao pravno obavezujući dokument iako on vodi poglavlje 35 koji se odnosi na Kosovo i Metohiju u pregovorima sa EU, a skrining za tu oblast urađen.

- Prvo bi neko morao da izađe pred nas sa tim dokumentom...Ako je to priznanje Kosova hajde da ne gubi vreme - neće ga niko potpisati - poručio je Vulin.

Govoreći o vanrednim parlamentarnim izborima, Vulin je rekao da je promena premijera i razmena ministarstava mogla odmah da se uradi, ali da nije stvar u tome, već da je potrebno videti ko ima najveće poverenje nacije, pa da ima i najveću odgovornost.

- Počeli smo pregovore sa EU, imamo nastavak dijaloga sa Prištinom, bitno je sprovesti ekonosmke reforme i videti šta sindikati i narod misle - pa neka kažu na izborima imamo li poverenje - rekao je Vulin, koji je naveo da će Pokret socijalista čiji je predsednik i na ove kao i na prethodnim izborima ići sa SNS.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nijazi Kuqi

    27. januar 2014 | 10:35

    Vulinova izjava je besmislena, jer on ne navodi zakon na osnovu kojeg pripadnici srpske zajednice, koji su drzavljani Republike Kosova sticu i ostvaruju pravo glasanja na izborima Republike Srbije.

  • Strahinja

    27. januar 2014 | 09:51

    Jel, ko na prošle izbore? Kad su se na putu do Niša prekrajali glasački papirići.

  • Miodrag iz Peci

    27. januar 2014 | 14:55

    Da bi se ono sto sam odavno predlagao ostvarilo, a to je: - Jedinstvena Srpska Lista, Srba sa KiM, naravno i na vanrednim izborima u Srbiji!!! Cinjenica je da resorno ministarstvo vodi covek koji je za KiM i probleme, povratka i Interno Raseljenih Srba sa KiM - integraciju i odrziv zivot dostojan coveka u Srbiji, kao i njegov o kabadahijsko ponasanje koje je otezavalo i otezava zivot Srba na KiM... Kao i nerazumevanje situacije u Svetu, EU, na KiM i Srbiji, dovoljno govori da Srbi sa KiM treba da imaju svoju stranku i na izborima i u skupstini i u vladi. Samo tako ce se stvari promeniti na bolje i ostvariti neki napredak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA