Nikolić: Srbija nikada neće zaboraviti zločine Holokausta! (FOTO)

- Ponosni smo na našu antifašističku tradiciju, doprinos slamanju fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu i nećemo dopustiti reviziju istorije - rekao je predsednik Srbije

  • 3

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležen je centralnom državnom komemoracijom na Starom sajmištu, uz poruku predsednika Srbije Tomislava Nikolića da takvi zločini nikada više ne smeju da se ponove.

- Ponosni smo na našu antifašističku tradiciju, doprinos slamanju fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu i nećemo dopustiti reviziju istorije i relativizaciju ratnih zločina - istakao je predsednik Nikolić, koji je predvodio centralnu državnu komemorativnu ceremoniju kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu na Novom Beogradu.

Položivši venac, uz vojne i državne počasti, predsednik Nikolić je poručio da kao što je jevrejski narod bio predmet stigmatizovanja, tako pojedini istoričari i političari danas potpomognuti medijima pokušavaju da bace ljagu na ceo srpski narod i krivicu za Prvi svetski rat neargumentovano pokušavaju da svale na Srbiju.

- Danas više nema ozbiljnih istraživanja i studija srpske istorije u Prvom pa i u Drugom svetskom ratu. Pozivaju nas da se ostavimo istorije, da je zaboravimo i da se okrenemo budućnosti, ali ne treba to da uradimo jer bez nje nema budućnosti, ne znamo ko smo i ne možemo da gradimo budućnost - zaključio je predsednik Srbije.

Centralnoj državnoj ceremoniji odavanja počasti prisustvovali su ministri Vlade Srbije, među kojima ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, ministarka za energetiku Zorana Mihjalović, ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac, predstavnici Grada Beograda, veliki broj predstavnika diplomatskog kora, preživeli holokausta, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Nacionalnog saveta Romske Nacionalne manjine, udruženja i građani.

U Srbiji se danas brojnim manifestacijama obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, ustanovile su ga 1. novembra 2005. godine Ujedinjene nacije, a u spomen na 27. januar 1945. godine kada su trupe Crvene armije oslobodile logor smrti "Aušvic-Birkenau".

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki Mix

    27. januar 2014 | 20:08

    ali vrlo lako zaboravlja heroje koji su dali zivot za Srbiju a one koji su preziveli pohapsila i poslala u Hag .nijedna vlada ne zasluzuje patriotsku paznju gradjana

  • Bora glavonja

    27. januar 2014 | 15:07

    Živ je Draža umro nije dok je Srba i Srbije

  • predsednik laze da nece

    27. januar 2014 | 18:43

    Evo samo jos da rehabilituje Drazu, Nedica, Ljotica i kompaniju i onda mozemo ponovo da stavimo cvece na koje god grobove hocete!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA