Tadić o kandidaturi: Još nije gotovo!

Predsednik Srbije upozorava na mogućnost da Evropski savet poništi preporuku šefova diplomatija EU. Reakcije državnih i partijskih funkcionera uglavnom pozitivne, kao da je Srbija već postala kandidat

  • 1

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da postoji mogućnost da se poništi preporuka ministara spoljnih poslova EU da se na predstojećem samitu šefova država članica 1. marta Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU.

- Nismo dobili sve što smo očekivali, danas je bilo moguće da ministri odluče da Srbija, ne samo da ispunjava sve uslove, već i da zaslužuje status kandidata - smatra Tadić.

- Nikada nije gotovo dok nije gotovo. Moja poruka je: Polako! Čekamo četvrtak i petak - poručio je predsednik građanima.

Tadić je uveren da bi Srbija da nije problema vezanih za Kosovo i Metohiju danas već pregovarala o članstvu u EU, što je sledeći korak nakon dobijanja statusa kandidata.

- Ovo je test za politiku: i Evropa i Kosovo - ali uveren sam da nemamo drugu moućnost, moramo da brinemo o našim građanima, da doprinosimo politici pomirenja i da se krećemo ka EU. Imajući u vidu nivo reformi do sada, Srbija zaslužuje pristup, jer je jedino pitanje: Kosovo. Ali, reformi nikada nije dovoljno - rekao je Tadić.

Cvetković: Kruna rada vlade

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je optimista da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU, navodeći da bi to bila kruna svega što je urađeno od početka mandata njegovog kabineta.

- Kandidatura bi bila neka vrsta krune onogo što smo uradili od početka mandata. Počeli smo od toga da čak ni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nije bio ratifikovan, a danas smo pred dobijanjem kandidature - rekao je Cvetković.

Cvetković je dodao da će dobijanje statusa kandidata biti odskočna daska za dalje reforme i aktivnosti u narednom periodu.

- Kandidatura sama po sebi govori o ugledu zemlje i imaće veoma pozitivne efekte koje je teško pojedinačno izmeriti ciframa, ali je ona odskočna daska za dalje reforme i aktivnosti - smatra premijer.

Stefanović: Potvrda da smo normalna i prosperitetna zemlja

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović smatra je da će Srbija dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU potvrditi da je normalna i prosperitetna zemlja, koja ima jasnu budućnost.

- Time ćemo potvrditi da je ova zemlja normalna i prosperitetna i da ima jasnu budućnost, koja je ovim korakom definitivno potvrđena. Neki procesi su nepovratni i mi idemo u dobrom pravcu - rekao je Stefanović.

On je dodao da je proces pridruživanja EU težak i dug, sa puno stanica, a da je dobijanje statusa kandidata jedna od najvažnijih stanica na tom putu.

Nikolić: Zašto se čekalo dve godine?

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić raduje se dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU, ali smatra da je dogovorom u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu vlast uspostavila granicu prema Kosovu i Metohiji.

- Kao Srbin i građanin Srbije radujem se da ostvarujemo stepenice na putu ka EU - rekao je Nikolić.

On je, međutim, postavio pitanje zašto je dogovor postignut u "poslednji čas".

- Zašto se nešto odbijalo ako je bilo dobro i zašto su kažnjavani građani Srbije dve godine da nemaju status kandidata ako je dogovor bio moguć - upitao je Nikolić, i zaključio:

- Mogu oni da pričaju šta god hoće, oni su uspostavili granicu prema Kosovu i Metohiji.

Drašković: Što pre započeti pregovore o članstvu

 

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU od velike važnosti za Srbiju.

- Nadam se da nećemo dugo čekati i na početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji i da ćemo posle tog dužeg i napornog procesa evropeizovati Srbiju i učiniti je prosperitetnom evropskom državom - rekao je Drašković

Jovanović: Veliki uspeh demokratske javnosti

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je preporuka za dobijanje kandidature veliki uspeh društva i sada je ključno stvoriti uslove, pre svega kroz promenu načina i vrednosti vođenja politike, kako bi Srbija što pre dobila i datum početka pregovora.

- Preporuka za dobijanje kandidature je, posle velikog iscrpljivanja, veliki uspeh društva, naše demokratske javnosti koja je godinama verovala i radila sve kako bi Srbiji omogućila perspektivu koju zaslužuje, uprkos svim greškama vlasti - rekao je Jovanović.

Koštunica: Staviti tačku na evropske integracije

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da Srbija nema nikakve koristi od dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU i da bi trebalo da se okrene svojim interesima i stavi tačku na evropske integracije.

- Ako zaista hoćemo da idemo napred, da pokrenemo privredu, da unesemo stabilnost u zemlju, ako hoćemo normalan život, normalan razvoj Srbije, što znači i povratak dostojanstva i nacionalnog samopoštovanja, onda Srbija treba da se okrene sebi, da se okrene svojim interesima i stavi tačku na evropske integracije koje predstavljaju samourušavanje Srbije - rekao je Koštunica.

Koštunica tvrdi da je vlast "priznala da na našoj teritoriji postoji država Kosovo sa zvezdicom", a da je EU zbog toga nagradila vlast u Srbiji da "može na izborima da maše kandidaturom".

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kiklop

    28. februar 2012 | 22:05

    Tadicu u pravu si, jos nismo dtigli do velicine Beogradskog Pasaluka !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA