Dačić pozvao Srbe da učestvuju na izborima na Kosovu

- Održani su lokalni izbori uz aktivno učešće kosovskih Srba. Srbi bi trebalo da izađu na parlamentarne izbore. Glavno pitanje je kako Srbe na severu Kosova uveriti da budu konstruktivni i da je saradnja u njihovom interesu - istakao je predsednik Vlade Srbije u ostavci

  • 7

Predsednik Vlade Srbije u ostavci Ivica Dačić i premijer Kosova Hašim Tači ponovo su potvrdili danas na panelu u Minhenu spremnost da nastave dijalog o normalizaciji odnosa i ponude narodima svojih zemalja mir i prosperitet, objavljeno je na sajtu Minhenske bezbednosne konferencije (MSC).

Na panelu o odnosima Srbije i Kosova, čiji moderator je bila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, koja posreduje i u dijalogu dve strane, obojica premijera su pored bilateralnih odnosa, ocenili da je i odnos sa Evropom takođe od ključnog značaja.

Ketrin Ešton je primetila da su Dačić i Tači već proveli 220 sati razgovarajući o normalizaciji međusobnih odnosa.

Dačić je tokom panela održanog poslednjeg dana 50. bezbednosne konferencije pozvao lokalne Srbe da učestvuju na parlamentarnim izborima koji se održavaju ove godine na Kosovu, a premijer Kosova Hašim Tači pozvao ih je na saradnju, javio je Radio Slobodna Evropa.

- Održani su lokalni izbori uz aktivno učešće kosovskih Srba. Srbi bi trebalo da izađu na parlamentarne izbore. Glavno pitanje je kako Srbe na severu Kosova uveriti da budu konstruktivni i da je saradnja u njihovom interesu - istakao je Dačić.

Izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice se ponavljaju 23. februara, a Tači je novoj gradskoj upravi obećao punu saradnju u rešavanju praktičnih, svakodnevnih problema.

- Lokalni čelnici kažu da su spremni na saradnju i ja jedva čekam da počnemo da rešavamo praktična pitanja - rekao je kosovski premijer, prenose agencije.

Tači je ocenio da su se potpisivanjem sporazuma o normalizaciji odnosa u aprilu 2013. Srbija i Kosovo "oslobodili prošlosti" i da su te dve države danas u boljim odnosima nego što su bile pre godinu i po dana.

- Pokušavamo da ga (sporazum) sprovedemo, ali treba da učinimo više - rekao je Tači.

Na našem prvom sastanku bilo je pitanje hoćemo li se uopšte rukovati, a danas to više niko ne pita. Niko nije očekivao da ćemo biti tu gde smo sada, kazao je Dačić.

Dačić, Tači i Ketrin Ešton sastaće se u novoj rundi dijaloga 12. februara u Briselu.

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljanа.

    3. februar 2014 | 06:16

    Дачић зове Србе на косовске изборе, значи Косово није више Србија- продато Косово. Требао да их позове на ванредне, српске, изборе, али пошто су продали Косово, то више није изводљиво. Интересантно како су прећутали Резолуцију1244(?). Срамота једна.

  • BALKANSKI SPIJUN

    3. februar 2014 | 02:40

    Daceku ne trebaju slusalice, on zna svoja naredjenja;) Tachi pao u sedmom razredu pa ga moraju podsecati haha

  • Русија

    3. februar 2014 | 05:01

    издајници стигло вас

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA