Ružić: Saradnja ne znači priznanje Kosova

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije u tehničkoj Vladi Srbije, ocenio je da je Kosovo sigurno najveća porepreka na putu Srbije ka EU, ali da priznanje Kosova, ipak, nije uslov za saradnju

  • 4

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije u tehničkoj Vladi Srbije, Branko Ružić, ocenio je da je najveća prepreka na putu ka EU zasigurno Kosovo, dodavši da saradnja ne znači priznanje Kosova.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir", rekao da dva procesa definišu odnos Srbije prema EU.

- Jedan je približavanje Briselu i drugi normalizacija odnosa Beograda i Prištine. Najveća prepreka zasigurno je Kosovo. Dogovorom, pod posredovanjem EU, između Beograda i Prištine približili smo se cilju - objasnio je Ružić.

On je podvukao da priznanje Kosova nije uslov, dodajući da se radi o novoj saradnji Beograda i Prištine, kao i da ta saradnja ne znaci priznanje.

Upitan koliko daleko je odmakla Srbija po pitanju pravne države i borbi protiv korupcije, na čemu insistira EU, Ružić je odgovorio da je Srbija, u tim oblastima, bolja od Rumunije i Bugarske.

- Paradoksalno je, ali nasleđe naše istorije nam je dalo vremena. Proteklih 12 godina smo morali stalno da se prilagođavamo i ispunjavamo uslove. EU predstavlja instrument za sveobuhvatne reforme - dodao je on.

Najteže oblasti u pristupnim pregovorima, prema njegovim rečima, su osnovna prava, pravosuđe i Kosovo.

Ružić je uveren da do 2018. pregovori se mogu tehnički okončati, dodavši da je neizvesno da li je to moguće i politički.

- Pregovori su politički proces - rekao je Ružić.

Za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Ružić je rekao da će Socijalistička partija Srbije ostvariti bolji rezultat od onog na prošlim izborima.

On je naglasio da se politički i ekonomski ciljevi Srbije ne mogu realizovati bez SPS-a.

- Mi smo progurali evropsku integraciju, strateške projekte, kao što je izgradnja gasovoda Južni Tok, kao i mnoge investicije. Ukoliko bi došlo do formiranja vlade bez SPS-a ona bi ona bila kratkog veka - podvukao je Ružić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA