BISERI MINISTARA PROSVETE: Ukidali Darvina, krali im testove, uvodili "gorile"...

Srpski ministri prosvete ostaće upamćeni po gafovima, aferama, štrajkovima i skandalima za vreme trajanja svog mandata. Telegraf.rs vam prenosi najzanimljivije

  • 10

Prosvetom Srbije je od 1989. godine do danas upravljalo 14 ministara, ali od najavljenih reformi nije bilo ništa. Ministri su ostali upamćeni po lapsusima poput "nastavnici su mrgudi", po aferama "Indeks" i "Mala matura", kao i po ratu protiv Darvinove teorije i nepoznavanju materije iz testova za osnovce!

Funkcija ministra prosvete u svakoj državi trebalo bi da bude jedna od najvažnijih i najodgovornijih, jer od tog mesta zavisi kakve ćemo ljude i stručnjake u budućnosti imati. U prethodnih dvadeset godina srpski ministri prosvete ostali su poznati najviše po svojim lapsusima, ali nažalost, ne i po delima!

Od 1989. godine do danas bilo je 14 ministara obrazovanja, a većina od njih otišla je u jeku protesta, štrajkova i afera, koji su potresale škole i fakultete.

Aktuelni ministar prosvete Tomislav Jovanović i njegovo nepoznavanje pitanja iz budućeg teksta male mature poslednji je u nizu gafova ljudi koji su se nalazili na čelu srpskog obrazovanja.

Socijalistička partija Srbije od uvođenja višestranačkog sistema uzela je najviše ministarskih mandata - osam, DSS je pripalo četiri, a po jedan je otišao JUL-u i Građanskom savezu Srbije.

Prvi ministar prosvete Srbije iz SPS-a Danilo Ž. Marković, rekorder po broju mandata koji su mu povereni o vođenju brige za srpsko obrazovanje, a dobio ih je 5. Ostao je ipak upamćen po izjavi "Dačo, care, ne daj pare!", a ne po reformama školstva koje je najavljivao.

Dragoslav Mladenović još jedan je kadar socijalista, a ministar je bio od 1994. do 1997. Prvi je ministar protiv koga su štrajkovali osnovci, srednjoškolci, studenti i prosvetni radnici.

Ministra prosvete Jovu Todorovića iz SPS-a (1997 - 2000.) Srbi pamte po ukidanju ispita male mature i po uvođenju "gorila" na fakultete, ali i izjavama koje se i danas prepričavaju:

"Po vekovnoj tradiciji prosvete Srbije, osnovne i srednje škole počinju nastavu 1. septembra" ili "Pročitao sam u jednim od vaših novina, a i sam sam se uverio da postoji zahtev da reformom budu očišćeni nastavnici mrgudi koji jedva čekaju da uhvate učenika koji ne zna".

Prvi ministar posle 5. oktobra bio je Gašo Knežević (GSS), koji će ostati upamćen po tome što je vratio veronauku i građansko vaspitanje u škole.

Od četiri ministara iz redova DSS-a najveći "trag" ostavila je Ljiljana Čolić, zbog naredbe da se iz biologije za osmi razred izbaci Darvinova teorija evolucije.

- Svaki ministar treba da ostavi svoj pečat u radu, a ovo je moj - rekla je Čolićeva koja je zbog ovog skandala podnela ostavku.

Vladavinu srpskim obrazovanjem ministra Slobodana Vuksanovića (2004 - 2007.) obeležila je afera "Indeks" u kojoj je čak bilo privedenih i iz samog ministarstva.

Potpredsednik SPS-a Žarko Obradović karijeru na mestu ministra prosvete završio je prilikom rekonstrukcije Vlade Srbije, a ostaće upamćen po tome što je za vreme njegovog mandata izbila afera "Mala matura" kada su "provaljeni" testovi koje je iznela radnica štamparije u brushalteru, a oni su kasnije štampani i prodavani na ulici.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mak

    12. februar 2014 | 15:44

    I svaki je dao svoj pecat pa sada imamo najgore obrazovanje u Evropi!!

  • Njegon

    12. februar 2014 | 15:39

    Pa Darviova teorijaje vec davno pobijena , samo sto to ne odgovara bezbozcima pa ne zele da je sklone iz progrma.

  • -----

    12. februar 2014 | 19:33

    @Zoran Slazem se da su ministri neprofesionalni. Medjutim,to da u Srbiji deca ne umeju da primene steceno znanje je obicna glupost. Naime, nasi akademski gradjani su nedovoljno strucni samo za Srbiju, ali ne i za ostatak sveta. Zato velike strane kompanije zaposljavaju NASE strucnjake (stalno slusamo vesti kako je ,,Gugl" ili ,,Fejsbuk" zaposlio nekog naseg talentovanog strucnjaka). Poslodavci u nasoj zemlji se zale da mladi zaposleni ne umeju da primene ono sto su naucili. Normalno je da neko ko se prvi put zaposljava u struci ne moze odmah da krene da radi kao neko ko je zaposlen vec 10 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA