Elezović: Predsednički izbori u decembru

Predsednik Pokrajinskog odbora DS očekuje da se izbori održe kada je i najavljeno. Predsednica Skupštine Srbije nema informacija o datumu raspisivanja predsedničkih, ali je potvrdila raspisivanje lokalnih za 13. mart

  • 0

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke u Vojvodini Dušan Elezović izjavio je da očekuje da predsednički izbori u Srbiji budu održani u decembru, kako je ranije i najavljeno.

Napominjući da postoji teoretska mogućnost da ti izbori budu raspisani i održani i u bilo kom drugom terminu ove godine, on je naglasio da "kad god predsednički izbori budu bili održani tokom ove godine, oni će biti u redovnom terminu".

- Ja očekujem da predsednički izbori budu održani u decembru, kako je i najavljeno - rekao je Elezović, precizirajući izjavu datu Dnevniku da "raspisivanje predsedničkih izbora istovremeno sa ostalim izborima ne bi značajno promenilo tok kampanje i njene teme".

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Ðukić Dejanović izjavila je da nema nikakvih informacija o tome kada će biti raspisani predsednički izbori, podsetivši da je to njena dužnost. Ona je najavila da će javnost biti obaveštena kada se to dogodi, dodavši da će raspisati lokalne izbore 13. marta, kada će biti raspisani i parlamenatrni.

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija tvrdi da nije bilo nikakvih zvaničnih razgovora o raspisivanju predsedničkih izbora istovremeno sa parlamentanim, pokrajinskim i lokalnim.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da jedva čeka predsedničke izbore i da će, ako ima mudrosti, oni biti raspisani kad i izbori na ostalim nivoima.

- Ako ima želje da se smanje troškovi, treba sve izbore organizovati jednog dana, da oni budu bezmalo opšti i da onaj ko pobedi, pobedi na svim nivoima i mirno vodi državu uz podršku građana - rekao je Nikolić.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da ne postoji zakonski osnov za raspisivanje vanrednih predsedničkih izbora, osim u slučaju ostavke predsednika Republike koja, kako je ocenio, mora biti argumentovano obrazložena.

- Oni koji podnesu ostavku, ne mogu očekivati od građana da im pruže novu podršku na izborima - rekao je Jovanović.

Poslanik Ujedinjenih regiona Srbije Vlajko Senić izjavio je da je ta stranka spremna da učestvuju i na predsedničkim izborima, ukoliko oni budu održani već u maju.

(Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA