Milovanović: Karadžić izdavao direktive Mladiću!

Bivši načelnik Glavnog štaba VRS rekao na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu da je ratni lider bosanskih Srba komandovao oružanim snagama Republike Srpske

  • 0

Manojlo Milovanović, bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i Mladićev zamenik tokom rata u BIH, potvrdio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu da je Karadžić bio vrhovni komandant oružanih snaga RS i pretpostavljeni generalu Ratku Mladiću. 

- Karadžić je posredno, preko Mladića bio odgovoran za dejstva VRS - rekao je general Milovanović.

Tribunal je i Karadžića i Mladića optužio za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

Karadžić je tokom rata u BiH izdavao direktive kojima je "usmeravao oružane snage kako da se ponašaju". Direktivom broj 7, Karadžić je u martu 1995. naredio VRS da "kroz vojnu akciju i uskraćivanje humanitarne pomoći učini nepodnošnjivim  život bošnjačkom stanovništvu Srebrenice i Žepe".

Milovanović je objasnio da je, po Karadžićevim "smernicama", tu direktivu napisao general Radivoj Miletić, glavni operativac GŠ VRS, koga je Tribunal 2010. godine nepravosnažno osudio na 19 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici.

Po Milovanovićevim rečima, komandant VRS Mladić, kasnije je, na osnovu Karadžićeve direktive, sačinio "borbeno naređenje" u koje nije uvrstio rečenicu o stvaranju nepodnošljivih uslova za civile, zato što VRS "nije bila usmerena protiv civila", ali se nalog našao u naređenju Drinskog korpusa VRS  prema tumačenju Milovanovića, "iz neukosti" komandanta korpusa Milenka Živanovića ili njegove želje da se "dodvori Karadžiću".

General Milovanović je, svedočeći o jednoj sednici vrhovne komande s proleća 1995, kazao i da je stekao utisak da je Karadžić "znao da se u privatnim aranžmanima Muslimani i Hrvati prebacuju preko državne granice", da "ne bi bila umešana država".

Milovanović je posvedočio i da Karadžić u leto 1995, za vreme muslimansko-hrvatske ofanzive, nije negirao da je on pozvao paravojsku Željka Ražnatovića Arkana u RS, a da nije obavestio vojni vrh koji se delovanju Ražnatovića protivio.

Milovanović je naznačio i da je Ražnatović "činio zločine, ali je to bilo van države - privatni terorizam".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA