Karadžić: Francuzi dali zlato za likvidacije u Srebrenici!

Bivši lider bosanskih Srba sugerisao na suđenju u Hagu da je francuska obaveštajna služba dala zlato da bi Vojska Republike Srpske streljala srebreničke muslimane

  • 0

Haški optuženik i prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić sugerisao je u sredu tokom unakrsnog ispitivanja bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog korpusa VRS Dražena Erdemovića da je francuska obaveštajna služba dala zlato kako bi vojska bosanskih Srba streljala muslimane iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Karadžićeva teza je, kako je objasnio, da je "zlato došlo iz inostranstva da se učine stvari koje su učinjene... likvidacije i egzekucije u julu 1995. godine".

U unakrsnom ispitivanju Karadžić je tvrdio da zlato potiče od jedne tajne službe koja je imala veze sa Erdemovićevom grupom.

Svedok, koji se sedmi put pojavio u Haškom tribunalu, odgovorio mu je da nikad nije čuo za to.

- A niste li čuli da je Deseti diverzantski odred imao veze sa francuskom obaveštajnom službom, čije je pripadnike posle rata u BiH vodio u Zair da ratuju - pitao je Karadžić.

Erdemović je uzvratio da je u novinama, dok je bio u pritvoru Haškog tribunala, čitao da je neke od njegovih bivših saboraca u Zair odveo "francuski potpukovnik".

Na pitanje zastupnika optužbe da li Karadžić tvrdi "da su se pogubljenja dogodila i da je francuska obaveštajna služba dala zlato da se to dogodi", Karadžić se ogradio da "ne tvrdi ništa" i da "samo testira svedoka".

Erdemović je, međutim, potvrdio da je čuo da je komandant 10. diverzantskog odreda Milorad Pelemiš "dobio kilograme zlata iz Srebrenice zato što je nas poslao da streljamo civile".

Erdemović je potvrdio da je 16. jula na farmi Branjevo sa još sedmoricom pripadnika Desetog diverzantskog odreda streljao između 1.000 i 1.200 muslimanskih civila. Optuženi Karadžić je tvrdio da je to bilo nemoguće učiniti za tako kratko vreme, kao i da na tom prostoru nije moguće sahraniti toliki broj žrtava.

(Telegraf.rs/Beta)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA