Vučić i Kurc: Kriza u BIH da se reši mirnim putem

Prvi potpredsednik srpske Vlade na stanku sa austrijskim šefom diplomatije izjavio da je situacija u BIH najteže pitanje na Balkanu, ali da problemi i kriza moraju da se reše mirnim putem

  • 6
Aleksandar Vučić i Sebastijan Kurc Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Prvi potpredsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i da svako rešenje krize u toj zemlji treba da bude izvedeno na miran način u skladu sa dogovorom tri naroda koja žive u toj zemlji. On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim šefom diplomatije Sebastijanom Kurcom, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da je situacija u BiH najteže pitanje na Balkanu. Vučić i Kurc su konstatovali da Srbija napreduje na svom putu ka EU.

- Rekao sam Kurcu da jedino pitanje koje me plaši u našim međusobnim razgovorima i u kojem čuvam Srbiju jeste pitanje BiH. Srbija ima svoje obaveze prema Dejtonskom sporazumu i prema tome se ponaša i ne ugrožava ničiji suverenitet i teritorijalni integritet, već svojim izjavama i ponašanjem pomaže stabilnost u regionu - istakao je Vučić.

Ocenivši da stanje u BiH nije lako, prvi potpredsednik Vlade je rekao da "nije dovoljno pametan da reši tako veliki problem".

- Smatram da je važno da se sve uradi u dogovoru tri naroda i na miran način - zaključio je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Austrije je rekao da pored etničkih razlika u Bosni, koje predstavljaju izazov, sada postoje i ekonomski problemi u toj zemlji.

- Zato je potrebno da se dođe do strukturnih reformi i da BiH bude u stanju da preduzme potrebne korake za privredni uspon - rekao je Kurc naglasivši da je u interesu svih da dođe do napretka u BiH, jer "Evropa ne sme da izgubi Bosnu iz svog vidokruga".

Razgovarajući sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije, Kurc je rekao "lično priželjkuje što brži put Srbije u EU, možda već 2018. ili 2020" i da je Austrija spremna da Srbiji pomogne gde god može na putu ka EU.

Zahvalivši na mogućnosti da danas poseti Srbiju, šef austrijske diplomatije je na konferenciji za štampu rekao da je Austrija povećala budžet za projekte regionalne saradnje sa 1,9 na 4 miliona evra, te da će to pomoći da se pruži konkretna pomoć regionu.

Naglasio je da su Austrija i Srbija ne samo kulturno i privredno povezane, već i ljudski, jer u Austriji živi oko 300.000 građana srpskog porekla, a u Srbiji je Austrija najveći investitor.

- Nisam prorok da mogu da predskažem tačan datum pristupanja Srbije EU, ali mogu da konstatujem veliku volju srpskog stanovništva i politike da započne reforme i spremi Srbiju za EU - rekao je Kurc ukazavši istovremeno da što je veći intenzitet reformi brži je razvoj, što je bitno za investitore, ali i za Srbiju i njen put u EU.

Čast mu je, kako je rekao, što je mogao da razgovara sa čovekom kojeg poštuje zbog njegove borbe protiv korupcije i zarad veće vladavine prava, jer smatra da su to ispravni ciljevi koje očekuju austrijski investitori, te stvaraju uslove za dalje investicije.

- To je put koji ćemo rado podržati gde god možemo - poručio je šef doplomatije Austrije dodajući da mu je bilo drago što je mogao da učestvuje na međuvladinoj konferenciji u Briselu i da je posebno zadovoljan što su i drugi ministri odlučili da prisustvuju i žele da Srbiju vide kao članicu EU. 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dovla

    26. februar 2014 | 12:55

    Vučić je lepo primio Kurca danas, vrlo svečano koliko vidim.

  • Čučuk Stanoje

    26. februar 2014 | 14:37

    Eto nama Kurca. Dočekali smo i mi da nam dođe u posetu tako važna ličnost. Video sam na TV u da su Hrvati prošetali Kurca , pa bi bio red da i Vučić prošeta Kurca.Ko god hoće u EU prvo dobije Kurca. Oćemo li izdržati ?

  • S4 activ

    26. februar 2014 | 13:02

    Dali je vucko podrzao kurza??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA