Ambasadori: Puno posla za novu Vladu, da nastavi reforme

Ambasadori evropskih zemalja su poručili da novu Vlasu Srbije očekuje mnogo posla, ali da je najvažnije da se nastave pregovori o članstvu u EU

  • 2

Ambasadori vodećih evropskih zemalja poručili su da novu Vladu Srbije očekuje puno posla, ali da je najvažnije da se iskoristi "istorijska šansa koju nudi proces pristupanja Evropskoj uniji i nastave započete reforme"

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je ocenio da pregovori sa EU idu svojim tokom u svim političkim okolnostima i da sve ide po planu.

- Mi želimo da vidimo posle izbora novu Vladu koja veoma snažno prati ovaj kurs evropskih integracija i bitnih reformi, ne samo u vezi sa najvažnijim ekonomskim i strukturalnim reformama, već i kada je reč o reformi pravosuđa - rekao je Devenport Tanjugu na marginama Biznis foruma na Kopaoniku.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm smatra da novu vladu očekuju brojni zadaci, važni i teški izazovi.

- Kada je reč o politici, Beograd treba da nastavi dijalog sa Prištinom, Briselski sporazum je samo prvi korak - rekao je on Tanjugu izrazivši zadovoljstvo što se dijalog nastavlja i tokom predizborne kampanje u Srbiji uz napomenu da očekuje njegovo intenziviranje posle izbora nove vlade.

- Srbija na političkom planu treba da nastavi da igra konstruktivnu i aktivnu ulogu u celom regionu - istakao je Vilhelm i dodao da je od izuzetnog značaja što je odlazeća Vlada Srbije razvila dobre odnose sa svim susedima - Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Crnom Gorom.

Prema mišljenju italijanskog ambasadora Ðuzepea Manca, najveći prioriteti nove vlade treba da budu "postavljanje pravila i implementacija tih pravila".

- Treba promeniti mentalitet, ali i primeniti taj novi mentalitet - rekao je on i dodao da je suština svega "vladavina prava, vladavina prava i vladavina prava".

Postavljanje tih pravila bi bilo jasna poruka stranim investitorima jer bi to značilo da radnici, novinari, sudije, investitori znaju koja su im prava, a koje su dužnosti.

- To je i suština Evrope - šanse i odgovornost, sada kad je Srbija na putu ka EU mislim da je to prioritet - naveo je on.

- Kada postavite pravila, biznis će uslediti - rekao je Manco i dodao da su italijanski investitori koji već rade u Srbiji, pokazali pozitivnu reakciju na poslovno okruženje koje je uspostavila ova vlada.

Ambasador Francuske Fransoa Gzavije Denio je istakao da se Srbija, sada posle 21. januara kada je i zvanično otpočela pregovore sa EU, nalazi u radikalno drugačijoj situaciji.

- Kada imate pregovarate sa EU, čiji je cilj pristupanje tom klubu, onda stvari moraju da se promene - istakao je on.

Osnovna stvar je, kako je naveo, da nijedna buduća vlada ne može da se ponaša suprotno evropskim vrednostima i principima pod izgovorom da se to radilo u prošlosti.

- Prošlost je prošlost. Ali sada ste kandidat za pristupanje EU i stvari moraju da budu drugačije, bilo da je reč o pravosudnom sistemu, medijima, oblasti ljudskih prava ili spoljne politike - rekao je on

Od Srbije se sada, prema njegovim rečima, očekuje da deluje u skladu sa spoljnopolitčkom pozicijom EU uključujući i kompleksna pitanja kao što je recimo sada situacija u Ukrajini.

- Mislim da će nova Vlada morati da iskoristi u potpunosti ovu veoma važnu šansu i preduzme prave korake kako bi se osigurala da ne izgubi vreme i ne izgubi prilika za stvaranje dobrog imidža, privlačenje investicija, pokretanje ekonomskog rasta što će doprineti fiskalnoj konsolidaciji zemlje - poručio je francuski ambasador.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    6. mart 2014 | 11:49

    Slobin ministar informisanja i Krstić pojačani Dačićem, trio koji obećava da brzo završi posao. Brže nego što mislimo ima da puknemo kao oblanda. Nema spasa ovoj zemlji

  • Smizla

    6. mart 2014 | 14:45

    Vlada je vec u zaostatku, da rade 24h mjesec dana ne mogu zavrsiti sve!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA