Dačić: Važno je da zajedno delujemo na evropske centre odlučivanja

Premijer Srbije poručio je danas na trilateraralnom sastanku Srbije, Rumunije i Bugarske da je vrlo važno zajedničko delovanje u odnosu na evropske centre odlučivanja, kao i uzajamno razumevanje

  • 7

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je danas na trilateralnom sastanku Srbije, Rumunije i Bugarske da je za građane sve tri države značajno njihovo uzajamno razumevanje i zajedničko delovanje u odnosu na centre odlučivanja u Evropi.

Srbija, dodao je, "očekuje od svoja dva suseda nastavak podrške u daljem procesu evrointegracija".

Dačić je na sastanku rumunskom gradu Ruse naglasio da je ideja o trilaterali između Srbije, Rumunije i Bugarske dobra i da države koje se imaju priliku da zajednički deluju, to treba i da iskoriste.

- Bez obzira na to što su naši narodi i zemlje prijateljski, treba pokušati naći i zajedničke interese, artikulisati ih i zajednički zastupati pred drugim međunarodnim forumima. Veoma je dobra ideja da se ovakva jedna inicijativa na neki način dodatno institucionalizuje i organizuje, i da delujemo što jače prema centrima gde se odlučuje u Evropi -rekao je Dačić.

Premijer Srbije zahvalio je Rumuniji i Bugarskoj na podršci koje je naša vlada dobila kada je reč o evrointegracijama i dodao da se nada da će Srbija biti sledeća zemlja koja će postati članica EU.

- Dugo godina cilj nam je bio otpočinjanje pregovora za članstvo Srbije u EU, i ova vlada je ostvarila taj istorijski rezultat. Na nama je da što pre završimo taj proces pregovora - istakao je Dačić.

Kako je objasnio Srbija bi volela od suseda da dobije savete kako da izbegne greške u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

- Voleli bismo da se svi zajedno savetujemo kako da izbegnemo neke greške, da nas vi posavetujete gde možemo drugačije i bolje da se postavimo kada je reč o pregovorima, gde bolje možemo da zaštitimo svoje ekonomske interese - rekao je on.

Premijer Srbije je ukazao i da Rumunija i Bugarska predstavljaju važne, ne samo političke, već i ekonomske partnere, podsetivši da je robna razmena Srbije sa tim zemljama ukupno veća od milijardu i po evra godišnje.

- Sigurno da ima mnogo zajedničkih projekata koje treba tražiti u odnosu na investitore koji dolaze sa svih strana sveta. Ima mnogo prostora za zajednično delovanje -  rekao je Dačić.

Premijer Rumunije Viktor Ponta čestitao srpskoj vladi što je otpočela pregovarački proces sa Evropskom unijom i ponovio podršku Rumunije i Bugarske.

- Čestitamo srpskoj vladi na velikom koraku otpočinjanja pregovora sa EU. Mi smo Srbiji dali garancije da je u interesu Bugarske i Rumunije da Srbija postane što pre članica EU. Mi ćemo pružiti svu neophodnu pomoć, podelićemo naše iskustvo - rekao je on, prenosi rumunska agencija Ađerpres.

Današnji sastanak bio je prilika da se razmotri i aktuelna situacija u Ukrajini.

Kako je ocenio Ponta, toj zemlji je potrebna stabilnost, demokratija i poštovanje međunarodnog prava.

- Tri zemlje iz regiona mogu da pruže dokaz o prijateljstvu, saradnji, partnerstvu i stabilnosti, što je potrebno u istočnoj Evropi u ovom trenutku - rekao je Ponta i dodao da su Srbija, Bugarska i Rumunija pružile izuzetno pozitivnu poruku celom regionu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • malisloba

    7. mart 2014 | 16:10

    Kako je krenuo, premijer će napokon uspeti da ujedini region. Tako rade pravi državnici.

  • Jela

    7. mart 2014 | 16:18

    Ne sumnjam u Daciceve namere i u potpunosti se slazem da je vrlo bitan odnos izmedju Srbije i clanice EU. Savete i podrsku ce sigurno imati od Rumunije i Bugarske, a nadam se da cemo uskoro i mi uci u EU!

  • Dačić.

    7. mart 2014 | 16:11

    Čovek ostvaruje važne pobede i u regionu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA