Region čestita Srbiji na kandidaturi

Dobijanje kandidature je jednako značajno za zemlje regiona koliko i za Srbiju, poruka je u kojoj su složne gotovo sve naše komšije

  • 0

Dobijanje statusa kandidata za ulazak u EU odjeknulo je, ne samo u Srbiji, već i u zemljama regiona, koji je jedinstven u oceni da je takva odluka važna za svaku od zemalja okruženja.

RS: Srbiji je odavno mesto u EU

Predsednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić čestitao je premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću dobijanje kandidature, sa željom da što pre postane punopravna članica.

- Smatram da je Srbiji već odavno mesto u EU i da je ovo priznanje moglo doći i ranije, jer se Srbija već nametnula kao regionalni lider -  istaknuto je u Džombićevoj čestitki.

On je rekao da se nada da građanima Srbije slede bolji dani, sa više optimizma i uspeha.

Hrvatska: Što pre početi pregovore

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je za Srbiju sada najvažnije da što pre počne pregovore.

- To će početi kad ispuni merila, a u njima Hrvatska ima iskustvo, bili su prema nama strogi, biće i prema Srbiji. Bitno je da tu nema zloće i pakosti - rekao je Milanović.

On je rekao da EU neće zahtevati "nikakve dubinske reforme, već naprosto pravno usaglašavanje".

- A oni koju su odgajani u duhu demokratije, odgajani su u duhu dijaloga, što ne znači da su naivni i lakomisleni. Oni ne posežu za nasiljem - to je tajna mira - zaključio je Milanović.

BiH: Srbija je sve dobro uradila

Ministarstvo spoljnih poslova BiH je pozdravilo odluku EU da Srbiji odobri status kandidata. Šef Odseka za EU u tom ministarstvu Amer Kapetanović rekao je da je Srbija jako dobro uradila sve tehničke pripreme za status i da joj na tome treba čestitati, posebno Božidaru Ðeliću, bivšem potpredsedniku vlade za evrointegracije.

- BiH je sada okružena kandidatima za EU s jedne i budućim članom s druge strane. Srbija i Crna Gora imaju status kandidata i uskoro počinju pregovore, a Hrvatska 1. jula  2013. godine postaje punopravna članica - ukazao je on.

Crna Gora: Velike i blagotvorne posledice po region

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Srbiji, ocenjujući da ta odluka stvara uslove za dalji razvoj i opšti napredak Srbije. U čestitki predsedniku Tadiću, Vujanović je naveo da je odluka Evropskog saveta istorijska za Srbiju.

Vujanović je siguran da će Srbija uspešno odgovoriti novim izazovima i na najbolji način ostvariti perspektive koje će joj se u daljem toku procesa pridruživanja EU otvoriti.

- Evropski savet je doneo odluku koja ima velike i blagotvorne posledice po čitav region u smislu njegove stabilnosti, dobrosusedskih odnosa, saradnje, opšteg napretka i afirmacije racionalnog pristupa politici - istakao je Vujanović.

Makedonija: Veliki korak za Zapadni Balkan

Predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov je ocenio da odluka Evropskog saveta predstavlja još jedan veliki istorijski iskorak ka evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana.

- Imajući u vidu moju, ali i veliku posvećenost Republike Makedonije procesu integracija u EU, radujemo se vašem uspehu, jer su to dobre vesti za naš region i pozitivni signal za sve ostale zemlje regiona - navodi se u pismu koje je Ivanov uputio Tadiću.

U saopštenju makedonskog ministra inostranih poslova, ministar Nikola Poposki je uputio čestitku srpskom kolegi Vuku Jeremiću u kojoj izražava spremnost da, u funkciji prosperiteta, stabilnosti i napretka regiona, razmene iskustava Makedonije i Srbije, kao i ostale vidove saradnje u procesu pristupanja dve zemlje EU.

Koha Ditore: Albanija je jedina dobila negativan odgovor

Kosovski medij Koha Ditore prenosi vest o srpskoj kandidaturi, ali i dodaje da je istog dana kosovski premijer Hašim Tači bio u Briselu na prijemu kod evropskih zvaničnika.

List navodi da je njihov izvor iz Brisela kazao da takav susret u trenutku objavljivanja statusa kandidata Srbiji, ne može da bude slučajnost.

- Kаda Srbija dobije status kandidata, moramo dati nešto i Kosovu, naročito s obzirom na to da je postizanje sporazuma u dijalogu Beograd - Priština bio poslednji uslov srpske kandidature - navodi list kao stav nekih evropskih zvaničnika. Takođe, neimenovani zvaničnik je poručio da je EU svesna da Kosovu neće zvučati dobro vest da je srbija dobila kandidaturu, alli da bi trebalo da budu svesni da je "Napredak Srbije u interesu Kosova".

List takođe podseća da se Srbija pridružila u kandidaturi Turskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Islandu, dok je Hrvatska "član na čekanju", ali i da je Albanija jedina država koja je aplicirala i dobila negativan odgovor.

A.P.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA