EKONOMISTI: Nema prepreka za sprovođenje reformi

- Sa 156 poslanika SNS i Aleksandar Vučić kao premijer imaće odrešene ruke da urade šta su najavili - izjavio je Milan Ćulibrk, dok je zamenik direktora RZS Miladin Kovačević rekao da će buduća vlada biti u "teskobnoj finansijskoj situaciji"

  • 2

Novu vladu očekuju veliki izazovi i nužno sprovođenje reformi, a sve prepreke za to su otklonjene i stranka koja je osvojila većinu neće imati prostora da alibi traži u "kočničarima", ocenili su sinoć učesnici panela u Tanjugovom pres klubu.

- Sa 156 poslanika Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić kao premijer imaće odrešene ruke da urade šta su najavili. Ako im je slogan bio "Svom snagom u reforme", sada imaju poslanike da to i sprovedu - istakao je ekonomski analitičar i glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

On je izrazio nadu da će javnost brzo čuti o kojim reformama se radi ukazujući da će prvi zadatak vlade biti da sprovede rebalans budžeta, jer su, kako je naveo - prihodi precenjeni.

Kao jedan od bitnih problema sa kojim će se vlada susresti naveo je rešavanje problema 150 preduzeća u restrukturiranju u kojima radi 100.000 ljudi, a čiji status treba da se reši do kraja prve polovine ove godine. Naveo je i da se mora prestati sa davanjem subvencija.

- Svaka vlada zaslužuje 100 dana, ali mislim da sada to nije potrebno - rekao je Ćulibrk i dodao da bi vlada do kraja juna trebalo da usvoji zakone koje je najavila.

Zamenik direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević naveo je četiri karakteristike rezulta ovih izbora.

Prva je, kako je rekao, da je jedna izborna lista osvojila apsolutnu pobedu, druga da je na ovim izborima zabeležena najniža izlaznost birača posle 2000. godine, treća da je došlo do velikog "rasipanja" glasova, što je odgovaralo najjačoj listi, i četvrta da su istraživanja javnog mnjenja potcenila listu SNS, a precenila očekivanje izbornog rezultata DS i NDS.

On je rekao da će buduća vlada biti u "teskobnoj finansijskoj situaciji".

Prema njegovim rečima, potrebni su ljudi koji mogu da upravljaju kriznim situacijama, a pitanje podele partijskog plena je deplasirano.

- Trenutak je da se sav potencijal upregne u jedan cilj - da se obezbedi rast, razvoj i zapošljavanje, a moguće je napraviti i koncept reformi da se kroz uštedu više podrži izvozna privreda - naveo je Kovačević.

On je rekao i da se mora odagnati opasnost daljeg "zapadanja" u javni dug, kao i da se omogući veće zapošljavanje, prvenstveno mladih ljudi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA